hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

OGYÉI: fókuszban a betegbiztonság és a minőség

Kétmilliárd forintot költhet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a beteg- és gyógyszerbiztonság, valamint az egészségtudatosság növelésére – írja a PharmaOnline.

A kormány népegészségügyi programjával összhangban indul, és az abban megfogalmazott célok megvalósítását támogatja – így mutatta be a rendezvényen Ladányi Márta, egészségügyi ágazati koordinációért felelős helyettes államtitkár az EFOP-1.8.10-VEKOP-17 az uniós projektet, amely a „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” címet viseli. A program fókuszába a táplálkozás-egészségügy és gyógyszerbiztonság került, ennek támogatására újul meg az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa is, amelyet informatikai fejlesztés is támogat, nagy hangsúlyt fektetve a minőségellenőrzésre.

A népegészségügyi termékadóról (neta), az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról, vagy a közétkeztetés egészségesebbé tételéről szóló kormányrendeletekkel eddig is igyekeztek befolyásolni a táplálkozási szokásokat, ám az időskorúak táplálkozási attitűdjeire eddig kevés figyelem irányult. Mint a helyettes államtitkár kiemelte: a projekt lehetőséget ad a 60 év felettieknek szóló táplálkozási ajánlás elkészítésére, amely az egészségben töltött életévek számának növelését célozza, közli a lap.

Kutatások, ajánlások

A neta hatásvizsgálatát, a dohányzás, és különösen az e-cigaretta hatásit, és mellékhatás-vizsgálatokat is tartalmaz az a komplex munkacsomag, amely a kutatásokat foglalja magába – ismertette Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója, aki emlékeztetett arra is, hogy a hazánkban 2011-ben bevezetett neta WHO ajánlássá vált. A jó gyakorlatnak köszönhetően nemcsak a vásárlási és fogyasztási szokások változtak, hanem a termelők is a reformok irányába indultak: csökkent a termékek só és cukortartalma. Az adó bevezetésének „mellékhatásaként” az egészségügyi ágazat is plusz bevételhez jutott, ami tavaly 33 milliárd forintot jelentett. A lakossági és gyártói attitűdök felmérése után egy olyan tudományos anyag elkészítését teszi lehetővé a projekt, amely rámutat, mely termékcsoportok vonhatók még a neta hatálya alá.

Rapid módon terjed, azonban kevesebb, mint tíz éves múltra tekint vissza az e-cigaretta története, ám a mostanában napvilágra kerülő, első tudományos adatok cáfolják azt az elképzelést, hogy ez a dohányzás „egészségesebb” formája lenne. A dohányzók körében háromszor, de az e-cigarettát fogyasztók között is kétszer gyakoribb a szívinfarktus, mint a nem cigarettázók esetében. Ráadásul a kereszthasználat is igen jellemző – tért át Pozsgay Csilla egy másik kutatási projekt ismertetésére, aki szerint fontos lenne tiszta képet kapnunk az e-cigarettafogyasztási szokásokról. Elsőként a fiatalok körében mérik fel, miért és milyen mintázat szerint használják az elektromos cigarettát, illetve a tüdőgondozók orvosainak és dohányzó betegeik bevonásával is tovább mélyítik a kutatást.

A kardiovaszkuláris és onkológiai megbetegedések táplálkozási kockázatainak csökkentése is fókuszba kerül az időskorúak táplálkozási ajánlásának kidolgozásakor, e két kórcsoportra azonban külön útmutatás is készül – folytatta a főigazgató. Mint mondta, a 60 éven felüliek 95 százaléka már különféle betegségekkel küzd, gyakori a multimorbid állapot, ami szintén indokolja a korosztály táplálkozási szokásainak fejlesztését.

Ki jelent, mit jelent, vagy éppen mit nem jelent, és miért – többek között ezekre a kérésekre is szeretnének választ kapni a mellékhatás-felmérésből, amelynek eredményeitől a bejelentési hajlandóság növekedését remélik – mondta Pozsgay Csilla, megjegyezve, farmakovigilancia rendelet 2013-as hatálybalépése óta ezen a területen sokat lépett előre az OGYÉI, ugyanakkor a bejelentésre kialakított felület felhasználása egyelőre elmarad a kívánatostól. A mellékhatás-bejelentésnél a betegek jelzéseire is igényt tartanak, mert ezek az információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztésben. Hozzátette azt is, készül egy speciális, „gyógyszer-interakciós” adatbázis is, de szánnak pénzt a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is.

Minőségi monitorozás

A társadalom egészségmegőrzésében és a betegbiztonság biztosításában egyaránt kulcsszerepet játszik az OGYÉI, ezt erősítik az EFOP projekt gyógyszerbiztonságot és biztonságos gyógyszeralkalmazást garantáló fejlesztései – vázolta Szolyák Tamás, az OGYÉI Gyógyszer-engedélyezési és Módszertani Főigazgatóságának vezetője.

A lakosságot és az ipari felhasználókat transzparens információkkal segíti majd az a fejlesztés, amely javítani fogja az OGYÉI és a nemzetközi infokommunikációs rendszerek közötti információcserét is, amely most nem, vagy nem megfelelően működik. Mint azt Szolyák Tamás kiemelte, bár sok klinikai vizsgálat folyik Magyarországon, arról egyelőre nem rendelkezünk információkkal, hogy milyen minőségben végzik ezeket a study-kat az egyes centrumokban; márpedig a túlvállalás a minőség rovására mehet. A fejlesztés nem csupán a betegek tájékozódását könnyíti majd meg a tekintetben, hogy hol, milyen klinikai vizsgálatok folynak éppen, hanem a gyógyszerkipróbálások minőségi javulását is eredményezheti.

Hasonló kommunikációs hiányosságok jellemzik a orvostechnikai eszközök adatbázisát is az európai és hazai rendszer tekintetében. Ennek rendezését az uniós regulációs folyamat is megköveteli, amennyiben ez rendeződik, az OGYÉI hatékonyabban tudja majd ellátni piacfelügyeleti feladatait is, a lekérdező felület kialakítása pedig valamennyi szereplőt segíti a tájékozódásban.

Tíz évvel ezelőtt ezer, ma már kétezret meghaladó mellékhatás-bejelentés érkezik évente az OGYÉI-hez, az ezek fogadására kialakított felület ugyan felhasználóbarát, azonban mégsem azt nyújtja, amit az oda látogatók elvárnak – folytatta a főigazgató-helyettes, példaként említve, hogy nincs például kapcsolódó mobil-applikáció. Szeretnének egy gyorsabban és egyszerűbben kezelhető felületet kialakítani az orvosok és gyógyszerészek számára is. Mivel egyre több a feltételes forgalomba hozatali engedéllyel alkalmazott terápia, így a bejelentések monitorozása betegbiztonsági szempontból is kiemelten fontos.

Összességében az OGYÉI olyan keresőfelületek kialakítására törekszik – legyen szó gyógyszerekről, molekulákról, hatóanyagokról –, ahol bárki, saját igényei szerint minden információt megtalál – hangsúlyozta Szolyák Tamás.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink