hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az e-cigaretta is árt!

A kardiológusok szerint az e-cigaretta is növeli a szív- és érrendszeri kockázatot – számol be egy kutatás eredményeiről a Szívderítő.

A Szívderítő a JAMA Cardiology című folyóiratban közöltekre hivatkozva azt írja, egyre több a bizonyíték, amelyek szerint az e-cigaretta nem ártalmatlan. A tanulmány szerint a szenvedélyes e-cigarettázók körében a nem dohányzókhoz képest nagyobb volt a valószínűsége a szív fokozott szimpatikus aktivitásának és az oxidatív stressznek – ezek azok az ismert mechanizmusok, amelyek növelik a dohányt szívók körében a szív- és érrendszeri kockázatot.

Az e-cigaretták nem ártalmatlanok és nem veszélytelenek. Az e-cigaretták potenciális káros hatása az eszközök túlhevülésétől a belélegzett gőzökön át egészen odáig terjed, hogy növekedik a nikotinfüggőség kialakulásának esélye azoknak a körében is, akik korábban nem voltak dohányosok – áll a folyóirat cikkében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA)  csak nemrégiben kezdte el szabályozni az e-cigarettákat. A gyártóknak regisztrálniuk kell a hatóságnál, be kell nyújtaniuk a termék- és a hatóanyaglistát (amely tartalmazza a potenciálisan káros összetevőket is), egészségügyi figyelmeztetéseket kell elhelyezni a csomagoláson és a hirdetéseken, és hatósági engedélyeztetés kell minden új dohánytermék bevezetéséhez.

Mindaddig, amíg ez a bizonytalanság tart az e-cigarettákkal kapcsolatban, a tanulmány szerzői az alábbi következtetéseket vonták le az eddig rendelkezésre álló adatokból:

  • a nikotinbevitel kiemelkedően addiktív hatású, függetlenül attól, hogy dohányégetéssel vagy e-cigarettával visszük-e be a szervezetükbe;
  • az e-cigaretta párája a cigarettaszívás hatékony helyettesítője lehet, és lehet szerepe a dohányosokat célzó átfogó egészségnevelési kampányban;
  • a nikotin és az e-cigaretta nem ártalmatlan, de kisebb valószínűséggel okoz szív- és érrendszeri megbetegedést és rákot, mint a dohányszívás, akár elfogadható alternatívát nyújthat a dohányzásról leszokni képtelen cigarettázóknak;
  • az orvosoknak finoman, de határozottan tanácsolniuk kell a betegeiknek, hogy tartózkodjanak mind a dohányszívástól, mind az e-cigaretta használatától, és hangsúlyozni kell, hogy a nikotinfüggőség nem egy egyszerű rossz szokás, amit könnyű abbahagyni, hanem egy súlyos viselkedési betegség, amelynek fizikai és genetikai meghatározó tényezői vannak, továbbá súlyosak az egészségügyi következményei is.
(forrás: Szívderítő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink