hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Fizetnie kell Nagykanizsának a késedelmes kórházi beruházás miatt

Csaknem 170 millió forintot kell visszafizetnie 15 napon belül Nagykanizsa önkormányzatának, mert nem indult el a kórház sürgősségi ellátásának korszerűsítése - a témáról rendkívüli közgyűlésen tárgyaltak szerdán a város képviselői.

Az előterjesztés szerint a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi ellátásának korszerűsítésére elnyert pályázati támogatásból a múlt év márciusában mintegy 158 millió forint előleget vett fel a város. A közbeszerzési kötelezettségek elhúzódása miatt azonban az önkormányzat nem tudta felhasználni a teljes támogatás 10 százalékát, ahogy azt a szabályok előírják.

Az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. "az előlegnyújtáshoz kapcsolódó kötelezettség nem teljesítése miatt" június 10-én fizetési felszólítást küldött a város önkormányzatának, amelynek 15 napon belül vissza kell fizetnie a 157,8 millió forintos előleget, 11 millió forint kamatot, továbbá a felszólítástól a visszafizetésig eltelt időszakra vonatkozóan napi 25 ezer forint kamatot.

A közgyűlés által jóváhagyott határozat szerint az ez évi költségvetésből 119 millió forintot biztosít a város, további 50 milliót pedig a jövő évi támogatási előirányzatból csoportosít át.

Fodor Csaba szocialista képviselő azt javasolta, hogy tegyenek büntetőfeljelentést, mert megítélése szerint a város vezetése a felelős a beruházás elhúzódásáért és az ezzel járó anyagi kárért. Az erről szóló módosító javaslatát azonban a képviselők nem fogadták el.

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta: a most visszafizetendő összeget később újból igényelheti a város, miután a közbeszerzési eljárások elindulnak. Ez utóbbiak már készülnek, reményei szerint három hónapon belül kihirdethetik azokat.

Nagykanizsa a múlt év szeptemberében két fejlesztési pályázatra is kapott támogatást: az egyik a sürgősségi betegellátó osztály átalakításáról, a másik a kórház több osztályát érintő korszerűsítésekről szól. A támogatási szerződések értelmében a sürgősségi osztály fejlesztésére 451 millió forintot, a teljes fekvőbeteg-ellátás korszerűsítésére pedig 3,2 milliárd forintot nyert el a nagykanizsai egészségügyi intézmény.

Az első közbeszerzési pályázatot januárban a közgyűlés eredménytelennek minősítette. Ezt követően a lebonyolítást végző nagykanizsai cégtől is megvonta a megbízást, majd egy új, fővárosi ügyvédi irodát bízott meg az eljárás megismétlésére.

(forrás: MTI)

Könyveink