hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Középpontban a férfiegészség

A prosztatarák nem halálos betegség, ha időben felfedezik és kezelik. Megnyilt Magyarország első férfiegészség-központja.

 

Magyarországon évente 1300-1400 férfi hal meg prosztatarákban, ami a férfiakban előforduló összes rákféleségek mintegy 10 százalékát jelenti. Bár 50 éves kor alatt ritkán fordul elő, az életkor előrehaladtával folyamatosan emelkedik gyakorisága, a szakemberek évente 4000 új esetet regisztrálnak. Az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható, az érintettek jó része azonban a tünetek súlyosbodásakor, a betegség előrehaladott állapotában fordul orvoshoz. A rendszeres szűrés fontossága tehát nehezen vitatható. Ennek jegyében alakította ki az Affidea az első hazai férfiegészség-központot a fővárosban.

A korábban elsősorban képalkotó diagnosztikáva foglalkozó cég nem véletlenül fordult e terület felé, hiszen – mint azt a központ bemutatása során a cég orvosigazgatója, dr. Kardos Lilla radiológus elmondta – a prosztata vizsgálatok jelentős változáson mentek át az elmúlt években. Míg korábban anatómiai megítélés, illetve képalkotás zajlott, a kivizsgálási algoritmusban a korábbinál lényegesen előrébb került a speciális multiparametrikus MR-vizsgálat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy már amikor konzekvensen emelkedett PSA mérhető, sor kerül az első MR-vizsgálatra. További előnye az eljárásnak, hogy míg korábban  a szükségessé vált biopsziát 10-12 mintavétellel hajtották végre, ma már a speciális – MR és ultrahang – vizsgálatokból nyert képek fúziója révén célzottan lehet szúrni.

A betegség felismerését, kezelését nemcsak nálunk, hanem világszerte nehezíti, hogy a diagnosztika és a kezelési eljárások több helyen zajlanak, az érintetteknek hol az egyik, hol a másik egészségügyi intézményben kell megjelenniük, vázolta a nem csak Magyarországra jellemző helyzetet dr. Merth Gábor urológus főorvos. A most átadott központban számos, a férfiak életét megkeserítő problémát igyekeznek orvosolni. A szexuális zavarok egy része – impotencia, korai magömlés –, például férfi intimtornával szintén tökéletesen kezelhető – gyógyszerek helyett. Ez az eljárás ugyanakkor hasonlóan jótékony hatást gyakorol a krónikus prosztatagyulladás, vagy például a Merth doctor szerint népbetegségnek számító kismedencei fájdalom szindróma esetében is. A gyakorlatok elsajátításához egy tornaterem is rendelkezésre áll, a vizsgálók, valamint az invazív beavatkozásokra alkalmas kisműtő mellett. Ez utóbbiban a szükségessé váló biopszia mellett, más – például körülmetélés, vazektómia – kisebb beavatkozások is elvégezhetők.

Mint kiderült, a Főnixel idén év elején fúzionált cég tervei között az Affidea For Men – Férfiegészség-központ mellett további két, hasonlóan egy-egy szakterületre fókuszáló, speciális szakrendelő kialakítása szerepel. Ám erről többet az Affidea vezérigazgatója, Leitner György nem volt hajlandó elárulni. Az viszont kiderült, hogy az Affidea-Főnix egyesítésének nagyjából a végén tartanak, a befejezés jövő januárra várható. Így a közfinanszírozott képalkotó diagnosztikában is jelentős szerepet betöltő cég portfoliója vállalategészségügyi, valamint járóbeteg szakellátással bővül. A cég idei árbevétele nagyjából ugyanakkora lesz – 10 milliárd forint – mint tavaly, mert bár közel 10 százalékos pozícióvesztést szenvedett el a közfinanszírozott képalkotó diagnosztika területén, ezt erőteljesebb és a korábbinál szélesebb spektrumú magánegészségügyi szerepvállalásával sikerült ellensúlyoznia.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink