hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Mihez kezdenek a privátcégek?

A magánegészségügyi szolgáltatók piacán további koncentrációra számít az Affidea Magyarország vezérigazgatója, Leitner György, aki a Portfolio-nak adott interjújában a nemrégiben bejelentett felvásárlás hátteréről is beszélt.

Milyen megfontolások vezérelték az Affideát, amikor úgy döntött, hogy felvásárolja a Főnix-Medet? Az üzleti modell kiegészítése szempontjából volt fontos, vagy a magánegészségügyi szolgáltatópiac várható robusztus növekedési üteme, esetleg a Főnix-Med meglévő értékes ügyfélállománya?

Leitner György: Minden felsorolt tényező szerepet játszott abban, hogy 2018 februárjában az Affidea megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát, a Főnix Medical Center Kft.-t. A cégek felvásárlása azt a stratégiai célt szolgálta, hogy belépjünk a járóbeteg-szolgáltatók közé, és Magyarország vezető komplex magánegészségügyi szolgáltatójává váljunk. A Főnix-Med vállalat-egészségügyi és járóbeteg-szakellátási szolgáltatásai remekül kiegészítik az Affidea erős képalkotó diagnosztikai tevékenységét. A két cég közötti együttműködés valójában már 10 éve elkezdődött. 2017 közepén pedig közös egészségügyi központot nyitottunk Budapesten Váci Greens Egészségközpont néven.

A magánegészségügyi piacon pedig 3-4 éve töretlen, markáns növekedést figyelhetünk meg. A hazai háztartások nyomon követhető egészségügyi költéseit jelenleg évi 1000 milliárd forintra becsülik, ez az elmúlt időszak éves 4-5%-os bővülésének az eredménye, és a várakozások szerint ebben az ütemben növekszik a jövőben is. Ezen belül további konkrét kategóriákra bonthatók a költések, de számos tétel nagyságrendjéről csak hozzávetőleges adat áll a rendelkezésünkre. A legnagyobb hazai magánegészségügyi vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a PRIMUS Egyesület tavaly év végén készített egy elemzést, melyből az derült ki, hogy a Magyarországon működő járóbeteg-magánszolgáltatók körülbelül 300 milliárd forintos forgalmat generálnak évente, azaz jelentős részt képviselnek az összes költésből. A magánegészségügyi piac nagy szereplői évről évre két számjegyű árbevétel-növekedést produkálnak, ugyanakkor a legnagyobb vállalkozások még mindig a piacnak csak 10-15%-át fedik le.

Volt ebben a piaci részesedésben változás a közelmúltban?

Egyértelműen tapasztalható a nagyobb szereplők előretörése és súlyának növekedése, mi pedig a továbbiakban is a piaci koncentráció növekedésére számítunk. Ugyancsak erre utal, hogy megjelentek a szektorban a stratégiai és a pénzügyi befektetők. Ezzel párhuzamosan - mérhetően és látványosan - növekszik az igény a minőségi magánegészségügyi szolgáltatásokra. Ez a két folyamat azt eredményezi, hogy nemcsak a piac mérete, vagyis a magánegészségügyi szolgáltatásokra költött összeg növekszik, hanem a piacon belül is lesz egyfajta eltolódás a nagyobb vállalatok felé. Azaz a nagyobb piaci szereplők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból.

A teljes interjú

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink