hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Államosítás: fókuszban a diagnosztika

A Népszava információi szerint a diagnosztikai ellátások államosítását tűzte ki célul Orbán Viktor a nemrég tartott kötcsei polgári pikniken, amikor az egészségügyről beszélt.

A visszaállamosításról először, hét éve az akkori egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós beszélt. Azt mondta, hogy a későbbiekben akár a művese, a labor- vagy a diagnosztikai szolgáltatók államosítása sem elképzelhetetlen. Az államtitkár úgy fogalmazott: „A diagnosztikai területen teljes a logisztikai káosz.” 2012 februárjában, miután a Fidesz-frakció meghallgatta Szócska Miklóst az átalakításról, már a legnagyobb kormányzópárt frakcióvezetője is azt mondta: az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni.

A művese-kezelés a nyolcvanas évek végétől elsősorban azért működött megfelelően és fejlődhetett Magyarországon, mert a társadalombiztosítás megrendelésére magáncégek vették át ezt a drága technológiát igénylő feladatot. Az egészségügyben elsősorban azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a közfinanszírozás számára megfizethetetlen technológiára volt szükség. Ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás.

A visszaállomosítás ötlete később elhalt, mindössze néhány kisebb tranzakcióra került sor: 2013-ban például a hatvani kórházban a kilenc éve külsős szolgáltató által végzett radiológiai szolgáltatásokat – a röntgent, az ultrahangot és a CT-vizsgálatokat – vették vissza saját működtetésbe.

Zombor Gábor államtitkár 2014-es hivatalba lépése utáni első bejelentéseinek egyike a magán és a közfinanszírozott egészségügy szétválasztásának szándékáról szólt. Ezzel nagy port kavart, kritizálták, mondván, plusz forrástól esnek így el a kórházak, amelyek közül nem kevesen épp erre a bevételre bazírozva alakították ki VIP részlegeiket. Az államtitkár aztán hivatali ideje alatt fokozatosan finomította az elképzelést. A magán- és a közellátás szétválasztásával kapcsolatos nyilatkozatok visszhangja után például bejelentette: a közreműködőket – például az orvosok ügyeletet ellátó, a képalkotó diagnosztikát, a laborszolgáltatást végző cégek – az intézkedés nem érinti.

Az államtitkár távozása után e törekvésről már nyilatkozatokat sem lehetett hallani. Ma a laborszolgáltatások 10 százalékát, a képalkotó diagnosztikai ellátások 15 százalékát végzik a magáncégek. A legnagyobb hazai laborcég, a Synlab nyár elején nyerte el újabb 4-5 évre jó néhány kórházban a szolgáltatás jogát. Ha a laborszolgáltatásokat államosítanák, mintegy 10 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a szükséges műszerparkot beszerezzék.

A másik szektorban a meghatározó szolgáltató, a képalkotó eljárásokat működtető Affidea-nak Debrecenben már márciusban sem sikerült meghosszabbítatnia a szolgáltatási szerződést az egyetemmel.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink