hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Felmelegedő óceánok, elszaporodó baktériumok

A felmelegedő óceánokban elszaporodó baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak, és ez az egészségügynek is euró millióiba kerülhet majd.

Egy múlt hét csütörtökön, Brüsszelben megrendezett konferenciára készített, 200 oldalas tanulmány több mint száz európai uniós projekt eredményét foglalja össze,1998-ig visszamenően. A tanulmány a CLAMER projekt keretein belül készült el, tizenhét európai tengerkutató intézet közreműködésével.

A tanulmány szerint az óceán vizének felmelegedése ideális környezetet biztosít a Vibrio baktériumoknak, amelyek ételmérgezést, súlyos gastroenetritist, vérmérgezést és kolerát okozhatnak – írja a msnbc.msn.com. „Ez több millió eurós többletköltséget jelenthet az egészségügynek. A fertőzött tengeri halak fogyasztása, de akár a tengerparti kikapcsolódás, például strandolás következtében is megbetegedhetnek az emberek. Az éghajlati viszonyok döntő fontosságú szerepet játszanak a fertőzések terjedésében” – olvasható a tanulmányban.

„Ami számomra meglepő volt, az az, hogy a folyamat már rég elkezdődött. És az sem kérdés, hogy folytatódni fog” – nyilatkozta Katja Philippart, a Holland Királyi Tengerkutató Intézet munkatársa. 

„Számomra a legmeglepőbb felfedezés az volt, hogy az óceán sokkal gyorsabban változik, mint azt lehetségesnek gondoltuk volna” – mondta Carlo Heip, a holland intézet vezetője. Állítása szerint mindössze néhány évtized kellett ahhoz, hogy az Északi-tenger halállománya jelentősen megváltozzon: a nagyobb méretű fajok észak felé vándoroltak, helyüket pedig kisebb fajok vették át.

A teljes infirmáció a Tiszta Jövő oldalon

(forrás: tisztajovo.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink