hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Az orvosok a klímaváltozással szembeni küzdelem fontosságára figyelmeztetik a politikusokat

Katasztrofális lehet az emberek egészsége szempontjából a klímaváltozásra adott nem megfelelő válasz – figyelmeztettek vezető orvosok két brit orvosi folyóiratban.
Szakértők már korábban rámutattak arra, hogy a globális felmelegedés veszélyes lehet a malária és a dengue-láz terjedése szempontjából, és a magasabb hőmérséklet élelmiszerhiányt, közegészségügyi problémákat és szélsőséges időjárást – hurrikánokat és áradásokat – fog okozni.

A The Lancet és a British Medical Journal orvosi folyóiratok legfrissebb számában közzétett levelükben tizennyolc ország orvosi szervezeteinek elnökei arra szólítják fel az orvosokat, gyakoroljanak nyomást a Koppenhágában decemberben tanácskozó politikusokra, hogy határozott cselekvési tervet dolgozzanak ki a globális felmelegedés leküzdésére.

„A politikusok határozatlansága valódi veszélyt jelent. Arra kértük az orvosokat, figyelmeztessék a politikusokat a klímaváltozással kapcsolatban feltárt világos tényekre, és szólítsák fel őket azonnali cselekvésre” – írták mások között az Amerikai Belgyógyász Kollégium, a Hong Kong-i Orvosi Akadémia és a Brit Királyi Belgyógyász Kollégium elnökei.

Az orvosok véleménye szerint a koppenhágai találkozó sikere életbevágóan fontos az emberiség jövője és civilizációja szempontjából. Decemberben az ENSZ Koppenhágában rendez konferenciát, amelyen a kiotói egyezményt felváltó megállapodást akarjak tető alá hozni. Nem lesz egyszerű, hogy mind a 193 tagország egyetértsen, csak részleges haladást sikerült elérni a 200 oldalas egyezmény tervezetében – jelezték augusztusban illetékesek.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink