hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Magyarország nem akar több erdőirtást!

A WWF nemzetközi természetvédő szervezet célja, hogy a „Zéró Erdőirtás 2020-ra” (Zero Deforestration 2020) elnevezésű kezdeményezéssel a Föld országai közös erőfeszítést tegyenek az erdőirtás megállításáért. Az akció mellett számos ország környezetvédelmi minisztere kiállt, és elkötelezettségét a CBD (biológiai sokféleség megőrzéséről szóló) konferencián egy óriásplakát méretű, jelképes képeslap aláírásával mutatta meg. A magyar környezetvédelmi minisztérium képviselője a képeslapot a WWF Magyarország közbenjárására írta alá.

Bolygónk erdeinek irtása minden erőfeszítés ellenére veszélyes mértékben folytatódik. Évi 13 millió hektárnyi erdő pusztul el, ami percenként 36 futballpálya területének felel meg - olvasható a WWF legfrissebb hírlevelében. A legsúlyosabb mértékű pusztítás éppen a Föld tüdejét jelentő trópusi esőerdőkben megy végbe.

A világ erdőinek irtása és az erdőterületek csökkenése drámai következményekkel járhat, hiszen az erdőkben található a szárazföldön élő állat és növényfajok 90 százaléka.

Az erdők a világ legnagyobb szénraktáraiként kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális felmelegedés elleni harcban is. Az erdőirtás a világ szénkibocsátásának 15-20 százalékáért felelős. Az erdők elvesztése az emberiség javainak és főbb ökológiai szolgáltatásainak elvesztését is jelenti, mivel az erdő az élelmet, a gyógyszereket, védi a vízgyűjtő területeket, és ezen keresztül tiszta ivóvizet biztosít. E mellett befolyásolja az éghajlatot és mérsékeli a természeti katasztrófákat is.

A világon mintegy 1,6 milliárd ember megélhetése függ az erdőktől, 60 millió ember számára pedig az erdő a fennmaradás elengedhetetlen feltétele.


.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés