hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ezért választották idehaza a magánszülészeteket

Friss felmérések szerint tavaly 46 százalékkal többen szültek magánszülészeteken, mint egy évvel korábban, írja az Index.

A magánegészségügy felé eltolódást 2020 óta több tényező is elősegítette, a járványhelyzet alatti korlátozások, az egyre hosszabb várólisták és a hálapénz kivezetése intenzív hatást gyakorolt a szülésekre.

Évtizedeken keresztül így működött a szülés, a választott orvosra számított a kismama, bízott benne, hogy a későbbi hálapénz tudatában ott lesz a szülésnél – fogalmazott az Indexnek Lengyel Lívia közgazdász, a novemberben megjelenő TOP 30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány főszerkesztője, aki szerzőtársaival 400, magánszülészetet választó nő prekoncepcióira kereste a választ. Felmérésük nem tekinthető reprezentatívnak, mivel az ebben részt vevő nők többsége a fővárosban vagy városban élő fiatal anya volt. Arra jutottak, hogy 2021-ben az orvosok új jogi helyzete – egészségügyi szolgálati jogviszony –, a másodállások összeférhetetlensége, valamint a szabad orvosválasztás korlátozottsága miatt is szívesebben választották a várandós nők a magánszolgáltatókat.

A válaszadók többsége, 54,5 százaléka már a terhesség előtt eldöntötte, hogy magánintézményben fog szülni, mindössze a válaszadók 6,3 százaléka hagyta a várandósság utolsó harmadára a döntést. Információt az adott intézményről leginkább a magánkórház honlapjáról (35,9 százalék) és tematikus Facebook-csoportokból szereztek (25,8 százalék), illetve ismerősöktől, valamint egytizedük az intézményben személyesen. Döntésüket leginkább a beszerzett információ a kórházról, a pozitív vélemények, a személyes benyomás befolyásolta, valamint az a tény, hogy az állami kórházakban akadályozott a szabad orvosválasztás, illetve fontos volt számukra, hogy meglegyen az intézményben a természetes szülés lehetősége. Az ár kevésbé döntő tényező a választásban, ha már a család a magánszülés mellett döntött, mert a nagyobb magánkórházak árszínvonalában kicsi a szórás. Meghatározó volt az is, hogy a választott orvos melyik intézményben dolgozik, 43 százalékuk jelölte meg ezt a lehetőséget döntése okaként. A magánszülészet mellett döntő érv volt a Covid-járvány okozta, az állami kórházakban tapasztalható bizonytalanság, 23 százalék válaszolta ezt. A megkérdezettek 85 százaléka választott szülészorvost, 55 százalékuk pedig szülésznőt is.

Négy budapesti központú és egy vidéki magánszülészet adatait, szolgáltatásait és árait nézték meg. Egy-egy klinikán tavaly átlagosan 1500 csecsemő jött a világra. A 2022. októberi árjegyzék szerint mindegyik magánszolgáltatónál létezik úgynevezett alapcsomag, ami 700 ezer és 1,5 millió forint közötti összegért vehető igénybe. Ez az adott klinikán jellemzően csak a kétágyas, saját fürdőszobás, televízió- internetszolgáltatással rendelkező szobát, a szülést és a kétnapos ellátást tartalmazza, de az alapcsomagnál még nem lehet a szülészorvost kiválasztani, bár cégenként ebben is vannak apró eltérések. Lengyel Lívia elmondta, hogy a felmérés során a mélyinterjúkból kiderült, hogy az ezt választó nők a jobb körülmények, a figyelmesebb ellátás miatt áldoztak magasabb összeget a szülésre. A következő szolgáltatási csomag nagyjából 200 ezer forinttal kerül többe, ez esetben már mind a szülészorvos, mind a szülésznő kiválasztására és epidurális fájdalomcsillapításra is lehetőség van.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink