hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kiterjedt az ellátási krízis a szülészetben

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom úgy véli, hogy kiterjedt az ellátási krízis, hasonló akadozások a jövőben is lehetnek, írja az Index.

Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom képviselője az Index megkeresésére elmondta: sokan távoztak az elmúlt időszakban egy már alapvetően is szakemberhiányos ellátórendszerből. Ki a Covid, ki az új jogviszonytörvény miatt döntött így, de sokan kaptak szimplán egy jobb ajánlatot a magánellátásban.

Ezeket a folyamatokat tetézte a nyár és ezzel együtt a szabadságolások kezdete. Most látszik, hogy egy-két kolléga kiesése is milyen komoly fennakadáshoz vezet, ami jól mutatja, hogy az év többi szakaszában is mennyire pengeélen táncol a rendszer – mondta Keszler Viktória, aki szerint borítékolható volt, hogy a nyári ügyeleti beosztás megírása a szülészeteken sem lesz egyszerű, nagyon gyakori ugyanis, hogy egy-egy szakemberből, például neonatológusból (az újszülöttek egészségével foglalkozó orvos) csak egy jut egy adott intézményre.

Mint ismert, Budapesten az Uzsoki Utcai Kórházban is azért állt le két napra a szülészeti ellátás, mert az intézmény június 18-án és 19-én nem tudott neonatológus ügyeletet biztosítani, anélkül szülészeti tevékenység pedig nem végezhető. A leállás alatt a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet fogadta a szülő nőket.

Ficzere Andrea, a kórház főigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy június 20-a reggel 8 órától visszaállt a normál üzemmód a szülészeten. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben is számíthatnak-e az édesanyák átirányításra, azt válaszolta: „hasonló probléma nem várható a jövőben, mivel hosszú távon megoldottnak tűnik az Uzsoki Utcai Kórház neonatológiai ellátása”.

Hasonló helyzet alakult ki Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban is, ahol júniusban 17 napra nem tudják a szülőszobai ügyeletet kiállítani. Az intézmény a weboldalán azt írta, hogy szakorvosaik közül többen nyugdíjba mentek, illetve tartósan betegek lettek, míg a rezidens orvosok közül négyen kisgyermekükkel vannak távol.

A betegtájékoztatóban jelezték ugyanakkor, hogy „folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ellátás a korábbiakhoz hasonlóan zavartalanul és biztonságosan működjön”. Addig is azokon a napokon, amikor az ügyeletet nem tudják biztosítani, az édesanyákat a Semmelweis Egyetem Női Klinika (102 km), a Budapest Honvéd Kórház (115 km) és a Debrecen Női Klinika (139 km) fogadja.

A lap levélben kereste meg a kórházat, arra voltunk kíváncsiak, hogy júliusra meg fog-e oldódni a probléma, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Így jártunk a Mohácsi Kórházzal is. Az intézményt amiatt kerestük, mert korábbi tájékoztatásuk szerint június 1-jétől „szakmaspecifikus koncentráció keretében” a szülészeti ellátást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászat Klinika (49 km) vette át.

Az említett intézmények mellett a Fejér megyei Szent György Kórház szülészete is csak csökkentett kapacitáson érhető el a nyár folyamán, igaz, itt elsősorban az átalakítás okoz fennakadást, erről a napokban jelent meg egy Facebook-poszt.

Fontos megjegyezni, hogy a szakemberhiány abszolút forró téma Németországban és Angliában is, de az említett országok még nagyon messze vannak attól a szinttől, ahol mi tartunk, hogy konkrétan le kell állítani a működést, mert bár az infrastruktúra, az eszközök rendelkezésre állnak, nincs, aki ellássa a feladatokat – mondta Keszler Viktória, aki beszélt arról is, hogy önmagában nem tartják veszélyesnek, hogy a kismamáknak valamennyit utazni kelljen a szülés helyszínére – hiszen rengeteg édesanya önszántából is így tesz a minőségibb ellátás reményében –, de az, hogy mindez egyik pillanatról a másikra, váratlanul történik, a családok szempontjából semmiképp sem ideális, illetve ehhez szükséges például, hogy megfelelő mentőellátás álljon a háttérben.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés