hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Alapesteben egy normál szüléshez nem kell orvos

Elég lenne, ha egy jól felkészült szülésznő vezetné az egész szülést, mondta Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász az RTL Reggeliben.

Az eddig is komoly problémákkal küzdő egészségügyben nemrég egy teljesen új helyzet állt elő. A szakemberhiány miatt vannak olyan kórházak ahol csak adott napokon, de olyanok is, ahol már egyáltalán nem lehet szülni.

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász az RTL Reggeliben arról beszélt, hogy egy szülés levezetéséhez Magyarországon egy akár 8-10 főből álló csapatra van szükség. Emellett pedig elengedhetetlen a megfelelő műtős háttér, ha császármetszéssel jönne világra a baba.

A probléma szerinte a hálapénz betiltásával kezdődött, hiszen bár növelték az orvosok fizetést, ezen a „tipikusan hálapénzes területen” a szakemberek elveszítették a motivációjukat, hogy például szombaton éjjel is bemenjenek levezetni egy-egy kismama szülését. Mivel fix a fizetése, teljesen mindegy, hogy hány szülést vezet.Nyugat-Európában bevált gyakorlat, hogy a páciensek és a szakma visszajelzései alapján nőhet egy orvos fizetése. Rékassy szerint ez megoldás lenne a jelenlegi helyzetre.

Azonban nem ez az egyetlen ok. A szakember azt mondta, a magánellátás elkezdte elszívni az orvosokat a közegészségügytől, emellett pedig a nyár is problémát jelent, hiszen mint mindenki más, az orvosok is szabadságra szeretnének menni.

Minderre rátesz egy lapáttal a rendszer hiányossága, miszerint hazánkban egy szülésznő önállóan nem vezethet szülést, pedig a szakember szerint normális esetben, egy normális szüléshez nem kell orvos. Elég lenne, ha egy jól felkészült szülésznő vezetné az egész szülést.

Megoldás lehetne ez arra az extrém esetre, amivel a szolnoki kismamáknak kell szembesülnie. Akkora szakemberhiány van, hogy nem tudják biztosítani a szülészeti ellátást, ezért a kismamáknak több mint 100 kilométert utazva Debrecenben, vagy a budapesti Semmelweis Egyetemen tudnak biztosítani ellátást.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink