hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Enyhe pajzsmirigyproblémáknál nem javasolt a hormonok adagolása

Szubklinikus hipotireózis esetén – a felnőttek jelentős részénél – a hormonpótló terápia nem kínál szignifikáns előnyt.

Egyre gyakoribb a hormonkezelés

Epidemiológiai adatok alapján szubklinikus hipotireózis (emelkedett TSH szint, normál tartományban lévő szabad T4-szinttel) esetén a hormonkezelés gyakorisága megduplázódott 1996 és 2006 között. Ennek ellenére, nem kellene, hogy a hormonpótlás rutinszerűen történjen szubklinikus hipotireózis esetén – derül ki egy a BMJ folyóiratban publikált klinikai gyakorlati irányelvből.

Körülbelül minden 20. embert érint

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A hipotireózis vérmintából igazolható. A tapasztalatok alapján az Egyesült Királyságban átlagosan a lakosság negyede vesz részt évente pajzsmirigyfunkció-vizsgálaton. A felnőttkorú lakosság átlagosan 5 százalékát, az időskorúak mintegy 10-15 százalékát érinti a pajzsmirigy-alulműködés. Az érvényben lévő irányelvek akkor javasolnak hormonpótlást, ha a TSH-szint magasabb, mint 10 mIU/l.

Nem javasolt a hormonok rutinszerű felírása

A szakemberek nemrégiben több mint 20 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit – mintegy 2200 beteg kezelési adatait – áttekintve foglalták össze a mindennapi klinikai gyakorlatban hasznosítható javaslataikat. Elemzésükben és javaslataikban elsősorban arra tértek ki, hogy milyen TSH-szinteknél lenne szükséges hormonpótlást elrendelni.

„Miközben egyes érintettek semmilyen tünetet nem produkálnak, addig másoknál enyhe fáradtság, depresszív hangulat, súlynövekedés tapasztalható, amik akár a pajzsmirigy-betegséggel is kapcsolatba hozhatók” – írják a szerzők.

A megszületett ajánlás a szubklinikus hipotireózisban szenvedő felnőttek jelentős részénél a hormonok rutinszerű adása ellen szól, úgy tűnik ugyanis, hogy a fáradtság, a levertség és a súlygyarapodás esetén a hormonok exogén bevitele nem jár szignifikáns előnyökkel a placebo-kezeléssel összehasonlítva.

Vannak kivételek…

A rutinszerű pajzsmirigyhormon-pótlás ajánlásának előbbi ellenzése nem vonatkozik néhány betegcsoportra. A terhes nők, illetve a teherbeesést tervező nők esetén, továbbá azoknál a pácienseknél, akiknél a TSH-szint 20 mIU/l fölötti, akik 30 év alattiak, vagy akik súlyos panaszokkal rendelkeznek, továbbra sem javasolt lemondani a hormonpótlásról.

A jövőben klinikai vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, a jelenleg kivételként felsorolt betegcsoportoknál jár-e jelentős előnyökkel a rutinszerű hormonpótlás.

 

Forrás:

BMJ

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés