hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Engedélyezték az első európai szívgyógyászati célú őssejtpróbát

Megkapta az engedélyt egy európai kutatókból álló csoport a Revascor elnevezésű, őssejteket felhasználó, szívroham után alkalmazható kezelés első klinikai próbáira. Az őssejtek egyszerű befecskendezése a szívrohamon átesett páciensek szívébe a szokásos kezelés mellett mérsékelheti a szerv károsodását, megelőzheti a szívelégtelenséget.

A The Daily Telegraph brit napilap online kiadása szerint az új típusú kezelés során fiatal, egészséges emberektől származó őssejteket fecskendeznek be 12 órán belül a szívrohamon átesett páciensek szívébe abban a reményben, hogy az segíti az artériák megnyitását és a véráramlás helyreállítását.

A juhokkal végzett korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy a módszer hatékonyan javítja a vér áramlását a károsodott szövetekhez, a tesztek során csökkent a hegesedés mértéke és jobbak maradtak a szív funkciói.

A most engedélyezett, Nagy-Britanniában és más európai országokban zajló klinikai próbába összesen 225 pácienst vonnak be. A humán kipróbálás célja, hogy megállapítsák, mennyire hatékony a módszer embereknél.

"Izgalommal várjuk, hogy kipróbálhassunk egy új, minimálisan invazív klinikai megközelítést, amely jelentősen javíthatja az akut szívrohamot elszenvedett páciensek életminőségét" – mondta Eric Duckers kutatásvezető, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház professzora.

(forrás: MTI, The Daily Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés