hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Légcső, húgyvezeték, vér, fog – saját sejtjeinkből

A tömeges gyógyítás eszközévé válhat az őssejttechnika, és megoldhatja a szervátültetés kérdését – vélik a legutóbbi sikeres eredményekről szóló beszámolók kapcsán a szakemberek. Közeleg az idő, amikor nem kell a beültethető szervre várni, hanem legyártják a beteg számára - írja a Népszabadság.

Ellentmondások, csalódások és szakmai-politikai harcok után már van esélye, hogy az őssejtkezelés tömeggyógyító eszközzé váljon. Az 1968-ban végrehajtott első sikeres őssejtes beavatkozás óta néha meglóduló, máskor döcögő, az Egyesült Államokban a Bush-érában tudatosan visszafogott kutatás mára oda jutott, hogy a fejlődés az elemzők szerint megállíthatatlan. Csak a legutóbbi hetekben olyan hírek érkeztek a világ különböző pontjairól, amelyek a technika közelgő forradalmi áttörését sugallják.

Svédországban szintetikus, a beteg saját őssejtjeiből fejlesztett szövettel bélelt légcsövet ültettek be, Dél-Koreában szívinfarktust szenvedett betegek állapotának őssejtes javításáról számoltak be néhány hete. A klinikai alkalmazástól még távolabbi, de kecsegtető felhasználásról érkezett hír, hogy japán tudósok élő (erekkel, idegekkel rendelkező) fogat növesztettek őssejtből.

A tömeges alkalmazás leginkább kézzelfogható aspektusa talán a szervbeültetés, hiszen tudjuk, milyen kevés a donorszervek száma és milyen hosszúak a várólisták. A Karolinska Egyetemen június 9-én elvégzett légcsőpótlásra daganatos betegség miatt került sor egy 36 éves férfinál. A sikert csak akkor jelentették be, amikor a beteg már olyan jól volt, hogy hazaengedhették a kórházból.

Donorszervvel végzett légcsőátültetést már 2008-ban is végzett ugyanez a munkacsoport – a mostani eljáráshoz azonban nem volt szükség arra, hogy valaki meghaljon és felhasználhassák a szerveit. A cső polimer anyagát dr. Alexander Seifalian (University College, London) fejlesztette ki és szabadalmaztatta – a svéd beteget is ő vizsgálta meg először, készített részletes felvételeket a kioperálandó szervről és tervezte meg helyette az újat.

A cikk folytatása a Népszabadság oldalán olvasható.

Idén április végén számoltak be Los Angeles-i orvosok egy sikeres kéztranszplantációról. Emily Fennell tapssal köszöntötte orvosait és annak ellenére, hogy hosszú ideig nem használta a kezét mozgató izmokat, így azok elgyengültek, a nő nyilvános eseményen képes volt koordinációt igénylő feladatot végrehajtani.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés