hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Elsőként önkéntesek kapják a H1N1 vírus elleni vakcinát

Újabb hat beteg Magyarországon

Hetente 500 ezer adag készül Pilisborosjenőn a H1N1 vírus elleni vakcináából - a forgalmazás augusztusban kezdődik. Ártalmat-lanságának és hatékonyságának igazolásához korcsoportonként, a részletes emberi kipróbálás előtt különféle szempontok alapján kiválasztott önkénteseket oltanak be vele.
A klinikai vizsgálati engedélyek kibocsátását követően a napokban kezdődik meg annak a több száz önkéntesnek a kiválasztása, akik – a szer ártalmatlanságának és hatékonyságának igazolása céljából – elsőként kapják meg az új típusú H1N1 vírus elleni vakcinát – jelentette be a védőoltást készítő Omninvest Kft. szóvivője pénteken. Jelenleg az oltóanyag preklinikai vizsgálata folyik, amelyet a humán klinikai vizsgálatok sora követ. Az elölt vírust tartalmazó vakcina legfeljebb enyhe pírt okozhat az oltás helyén, az immunrendszert viszont mozgósítja a vírus jelentette veszedelem fogadására és járvány esetén jó nyújt a megbetegedés elkerülésére.
Sok az önkéntes jelentkező, közülük korcsoportonként, különféle szempontok alapján választják ki, hogy kik részesülhetnek elsőként a védőoltásban, amelyet egy később kijelölt, arra alkalmas klinikán, vagy kórházban adnak be az orvosok.
Július elejétől gyártják az oltóanyagot a társaság pilisborosjenői üzemében. Hetente 500 ezer adag készül, amelyet az előírás szerint plusz 2–8 Celsius-fokos helyiségben raktároznak. A gyártók a hazai igények kielégítése mellett exportra is termelnek.
Az önkéntesek beoltása után a következő lépés a legyártott oltóanyag átadása az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek. Onnan irányítják majd az elosztást az ÁNTSZ bevonásával az egészségügyi intézményekhez, ahol szükség esetén mindenki hozzájuthat a készítményhez.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóreferense pénteken bejelentette, hogy újabb hat, új influenzavírussal fertőzött beteget találtak Magyarországon, így a megbetegedések száma így 47-re emelkedett. Az új betegek közül öten külföldön jártak: az Egyesült Királyságban, Görögországban, Spanyolországban, Tajvanon, illetve Ausztráliában. Egy beteget egy Görögországból hazaérkezett ismerőse fertőzött meg.
MTI

cimkék

Könyveink