hirdetés
2024. október. 20., vasárnap - Vendel.
hirdetés

 

Elon Muskék újabb ember agyába ültettek implantátumot

A Neuralink, Elon Musk agy-számítógép interfészekkel foglalkozó startupja újabb mérföldkövet ért el a Portfolio szerint.

Sikeresen beültette második betegébe azt az eszközt, amely lehetővé teszi a bénult betegek számára, hogy gondolataik révén irányítsanak digitális eszközöket. Az innováció célja, hogy a gerincvelő-sérült emberek visszanyerhessék önállóságukat és könnyebben kommunikálhassanak a külvilággal – írja a Reuters nyomán a lap.

Az első páciens már jelentős eredményeket ért el az implantátummal: képes videojátékokat játszani, böngészni az interneten, posztolni a közösségi médiában és mozgatni a kurzort laptopján – mindezt pusztán gondolatai segítségével.

Elon Musk egy pénteken késő este közzétett podcastban számolt be arról, hogy egy második beteg is megkapta az implantátumot. Bár részleteket nem árult el róla, annyit tudni lehet, hogy hasonló gerincvelő-sérülése van, mint az első páciensnek. Az implantátum 400 elektródája már működik az agyában, bár a Neuralink honlapja szerint az eszköz akár 1024 elektródát is használhat. Musk nem közölte pontosan, mikor végezték el a második műtétet, de azt elmondta, hogy idén még nyolc további beteg kap majd beületetést a klinikai kísérletek részeként.

Lakshmiraman Oza képe a Pixabay-en
Lakshmiraman Oza képe a Pixabay-en

(forrás: portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink