hirdetés
2024. október. 14., hétfő - Helén.

Előbb a finanszírozáson, utána a rendszeren változtat a kormány

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet egyebek mellett átírja az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályait, írja a 24.

A módosítás után: „A finanszírozási szerződésben minden ellátási forma tekintetében meghatározható a szolgáltató által nyújtható szolgáltatások köre, a tervezett éves keret, a teljesítés időbeli ütemezése, valamint a tervezett éves keret feletti ellátások köre.” Az új rendelet alapján határozzák meg a járóbeteg- és aktív fekvőbeteg-szakellátás, az általános anesztéziában végzett egynapos fogászati ellátás, az aktív fekvőbeteg-szakellátási háttérrel nem rendelkező önálló egynapos sebészeti ellátások, a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok (PCR) és laboratóriumi ellátások tervezett éves keretét. Az éves keretek meghatározásakor a megelőző finanszírozási évben (november–október) jelentett teljesítményeket veszik figyelembe, írja a lap.

Főszabály szerint a tervezett éves keret emelésére csak akkor lesz lehetőség, ha az adott ellátási formában az előző finanszírozási évben a szolgáltatók által nyújtott ellátások alapján számított tervezett éves keret erre lehetőséget biztosít az összes tervezett éves keret újraosztásával. A kórházakban a tervezett éves keretet szakmánként és betegségcsoportonként, a betegségcsoportok szerint összesített egy esetre jutó országos átlagfinanszírozás mértéke alapján határozzák meg. A tervezett éves keretet éves szinten, valamint időarányosan – az ellátási igények változásának figyelembevételével – havi bontásban kell meghatározni, egy úgynevezett szezonális index alapján. Az egyes hónapokra vonatkozó szezonális index nem haladhatja meg a havi országos szezonális index 20 százalékkal növelt vagy csökkentett mértékét. A tizenkét havi összes százalékos index összege nem térhet el a 100 százaléktól.

Ha valahol az egynapos sebészeti ellátás megszűnik, a szolgáltató tervezett éves keretét Pintér Sándor belügyminiszter egyidejű tájékoztatása mellett a finanszírozó év közben is szétoszthatja a többi szolgáltató között. Az egészségügyért felelős miniszter kezdeményezheti a finanszírozónál a tervezett éves keretek mértékének módosítását is.

(forrás: Magyar Közlöny, 24.hu)

Könyveink