hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

Élesedik a lombikháború Pécsett

Második alkalommal sem indul a Pécsi Tudományegyetem új lombikbébi-centrumának kialakítására és működtetésére kiírt közbeszerzési eljárásán a világszínvonalú reprodukciós központokat működtető Kaáli Intézet.
Nem kíván a Kaáli Intézet együttműködni az egyetemmel, mondván szerintük a pályázat megvalósíthatatlan feltételeket tartalmaz. Az elmúlt fél évben azt tapasztalták – hogy bár maga a kiírás és a lebonyolítás tiszta, jogszerű –, a pályázatnak igazából csak egy nyertese lehet, a Szülészeti Klinika számos orvosát, alkalmazottját felsorakoztató In Vitro Fertilisatio Kft.
 
„A Kaáli Intézet az elmúlt félév eseményeinek ismeretében úgy döntött, hogy nem ad be pályázatot a Pécsi Tudományegyetem új lombikbébi centrumának kialakítására és működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás során” – áll a hat magyarországi Kaáli Intézet alapítója, Prof. Dr. Kaáli Géza, a New York-i Albert Einstein Egyetem szülész-nőgyógyász professzora által írt sajtóközleményben. 
 
Ősszel e tárgyban már írt ki közbeszerzési eljárást a PTE, amely után kizárólag a Szülészeti Klinika számos orvosát, alkalmazottját felsorakoztató In Vitro Fertilisatio Kft. nyújtott be pályázatot az egyetemhez. Kaáli Géza professzor már akkor jelezte, szerinte a közbeszerzési eljárás nem tiszta – akkor is hangsúlyozva, hogy nem a közbeszerzés kiírásának jogi részével van problémája –, és most is ezt állítja. Több jel is mutatott az első, őszi kiíráskor – és most is – arra, hogy a pécsi orvosok által alapított kft. nyer majd. Ilyen volt, hogy a társaság előzetesen tízmillió forintot fektetett be, fizetett a bontásért és az előtervek elkészítéséért.
 
Az In Vitro Kft. két vezető orvosa, dr. Mánfai Zoltán és dr. Wilhelm Ferenc kilépett a társaságból a múlt évben. Akkor azt mondták, egyebek mellett azért döntöttek így, mert a közbeszerzéssel kapcsolatban aggályosnak tartották mind az In Vitro akkori anyagi helyzetét, mind a folyamatos betegellátás későbbi biztonságát, hisz saját beruházásban kellene létrehozni a reprodukciós centrumot, majd a szolgáltatás ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket is biztosítani kellene.
 
Több magyarországi városban – például Szegeden és Debrecenben – az egyetemekkel együttműködve építették fel a Kaáli Intézeteket. Pécsett azonban másként lesz. Eldőlt ugyanis, hogy az egyetemtől függetlenül is felépítik a régió első Kaáli Intézetét. Egyebek mellett amiatt döntöttek így, mert a közbeszerzési dokumentáció alapján az építési beruházásra három hónap állna rendelkezésre, ami Kaáli professzor szerint nem elegendő az általuk megszokott színvonal teljesítéséhez. Ráadásul a működéshez elengedhetetlenül szükséges műszerek beszerzésére is külön közbeszerzést kellene kiírni, ennyi idő alatt ezt sem lehet szerintük megvalósítani, legfeljebb használt eszközökkel, amelyhez ők nem adják nevüket – magyarázza.
 
Kaáli Géza arról is beszélt, hogy feltételezi, hogy a jelenlegi szolgáltató, az In Vitro Kft., ha pályázik, bevételeiből az egyetem javára jóval magasabb összeget ajánl fel bevételeiből mint ők tennék. Hisz az In Vitro most is lemond bevételei 30 százalékáról. Miközben a tisztán üzleti alapon működő, az állami javakat nem használó Kaáli Intézet Szegeden egy fillért sem, Debrecenben 3,5 százalékot fizet az egyetemnek. Kaáli Géza szerint mindez, s az, hogy a leendő működtetőt terhelő – számításaik szerint mintegy 100 millió forint nagyságrendű – beruházás mellett vállalni kellene a folyamatos karbantartás-felújítást is, és egy komoly összegű bérleti díj fizetését, nem vállalható, tisztán üzleti alapon nem fenntartható. Gazdaságilag szerinte ez a modell csak úgy lehet „életképes”, ha a dolgozókat közpénzből fizetik, és még hálapénzre is számíthatnak. A Kaáli Intézet viszont nem így működik, és úgy vélik, hogy egy új szemléletet kellene meghonosítani végre, nem a régit folytatni.
 
Megkerestük Imhof Gábort, a PTE gazdasági főigazgatóját, a közbeszerzési pályázat felelősét is, aki közölte, súlyos bírság elé nézne az egyetem, ha folyamatban lévő közbeszerzési eljárásról nyilatkozna. Kifejtette ugyanakkor, hogy annak lezárulta után szívesen áll lapunk rendelkezésére.
 
Kerestük a PTE Szülészeti Klinikájának vezetőjét, Prof. Dr. Bódis Józsefet is, aki közölte, miután ő maga is részt vesz bírálóként a közbeszerzési eljárásban, úgyszintén nem nyilatkozhat az ügyben. Pedig szerettük volna, ha reagál Kaáli Géza professzor sajtóközleményében a Szülészeti Klinikára vonatkozó állításokra. Idézzük: „Van egy fontos emberi oldala is az ügynek. A Női Klinika orvosi kara a kezdetektől fogva éreztette, sőt kétséget kizáróan tudomásunkra is hozta, hogy nem a Kaáli Intézettel, hanem az évek óta itt működő kft.-vel szeretné továbbra is folytatni a lombikbébi szolgáltatást.” 
 
Végül azt kérdeztük Kaáli professzortól, hogy miért nem adja be pályázatát, hisz valószínűleg jó esélye lenne nyerni. Ráadásul egyetemi forrásaink szerint a pécsi universitas vezetői közt többen nem értik, miért nem pályázik a Kaáli Intézet, s miért nem csak azt követően fordul a sajtóhoz – feltéve persze, ha akkor is szükségét érzi. Már csak amiatt is, mert többen vélik úgy – így informátoraink –, hogy jó eséllyel a Kaáli Intézet nyerné meg a közbeszerzést.
 
Kaáli professzor azonban minderre azt felelte, hogy a nemzetközileg ismert és elismert Kaáli Intézet presztízsveszteségnek könyvelné el, ha belemenne egy esetlegesen előre eldöntött kimenetelű pályázatba, és alulmaradna egy „velük nem egy súlycsoportba tartozó kft.-vel” szemben. Emiatt is döntött úgy, nem működnek együtt a PTE-vel.
 
A Kaáli Intézet sajtóközleményét itt olvashatja.
 
Babos Attila, BaMa


 

cimkék

Könyveink