hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségpolitika

Veszélyben a születendő lombikbébik száma?

Dr. Kaáli Géza orosházi származású orvosprofesszor a napokban közleményben tiltakozott az ellen a felvetés ellen, miszerint az OEP a finanszírozott lombikbébi-kezelések számát ötről kettőre csökkentse.

Sikertelenségben érdekelt orvosok?

Dr. Somody Imre, a CIRIS BUDAPEST Reprodukciós Intézet alapítója és vezetője az egészségügyi miniszterhez írt levelében kezdeményezte, hogy a jelenlegi öt helyett kettőre csökkentsék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott lombikbébi kezelések számát.

– Somody úr korábban azt nyilatkozta, hogy „az orvos anyagi érdeke sok esetben az, hogy ne sikerüljön a baba, valamint véleménye szerint a mai orvosi technológiával és szakmai tapasztalattal már az első vagy a második alkalommal sikeresnek kellene lennie a beültetések nagy részének – közölte dr. Kaáli Géza.

Egyhangú volt a korábbi parlamenti döntés

A professzor emlékeztetett arra, hogy tekintettel hazánk aggasztó demográfiai helyzetére, az Országgyűlés valamennyi parlamenti párt támogatása mellett fogadta el 2005-ben azt a határozatot, mely kimondta, hogy „a kedvezőtlen anyagi helyzet, szegénység ne lehessen akadálya a meddőségi kezelésben való részvételnek, különös tekintettel a rászoruló párok támogatására”.

– Somody úr nem orvos, hanem üzletember, javaslata minden orvos-szakmai ismeretet nélkülöz. A jelenlegi öt finanszírozott kezelés kialakításának alapjául a hiteles és mértékadó nemzetközi és hazai statisztikák szolgáltak, melyek szerint a lombik-kezelésekkel leginkább érintett meddő pároknál az eredményesség kb. 20–22 százalék. Akiknek pedig már egy-két beültetést követően megszületik a gyermekük, azok számára ezáltal nem lesz – anyagi okok miatt - örökre elérhetetlen cél a kistestvér megérkezése – véli dr. Kaáli Géza, aki képtelenségnek tartja a vádat, hogy a meddőségi kezeléseket végző orvosok anyagilag ellenérdekeltek lennének, és ez befolyásolná a kezeléseik eredményét.

Kétezer helyett nyolcszáz gyerek születhet csak

A professzor szerint, amennyiben az öt finanszírozott kezelés lehetőségét kettőre csökkentik, arányosan csökkenni fog a megszületett gyermekek száma, vagyis a jelenleg évi kétezer lombik-baba helyett csak 800 fog születni. Mindez kizárólag anyagi okok miatt, és éppen azokban a családokban, ahol mindennél jobban vágynak gyermekre. 

– Különösen visszatetsző, hogy a finanszírozott kezelések csökkentésére vonatkozó javaslat a 100 leggazdagabb magyar között nyilvántartott Somody Imrétől származik. Azt, hogy kezdeményezése mennyire megalapozatlan, az is mutatja, hogy az általa tulajdonolt és vezetett CIRIS BUDAPEST Kft. orvos-szakmai vezetése is elhatárolódott a Somody úr által képviselt indítványtól – zárja dr. Kaáli.

Beol.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink