hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

EBP: eszközbeszerzés alapkövek nélkül

A Dél-budai Centrumkórház építésébe még bele sem kezdtek, de az Mfor szerint már százmilliós tételekben rendelik az orvosi berendezéseket.

Az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszánál kijelölt helyszín háborítatlan parlag. Sehol egy munkagép, ásóra támaszkodó munkás, műszerekbe leső geodéta, buzgón magyarázó építész, tanácstalan arcot vágó politikus. Mondhatnánk, hogy idilli kép, de a dülöngélő rozsdás kapu, a mező szélén egykor ledobált és ott felejtett betonelemek, a komplett hajlétalan-szett matracostól, paplanostól, valamint a minden felverő gaz kissé ront az összképen. Főként úgy, hogy Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott év elején néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért a Dél-Budai Centrumkórház (DBC) helyeként kijelölt Dobogón, azonban ez augusztus végéig sem történt meg.

Az Mfor szerint egyelőre annak sincs nyoma, hogy az építészi pályázaton győztes Noll Tamásék cégével már megkötötték a kormányhatározatban 2,4 milliárdos keretösszeggel meghatározott tervezői szerződést. A tervezők  a lap erre vonatkozó kérdéseit átirányították a beruházás előkészítésével megbízott DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak válaszokat, ahogy a Miniszterelnökségnek sem volt mondanivalója.

Az Egészséges Budapest programra (EBP) a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot biztosított, ezen belül 21,7 milliárdból orvostechnológiai eszközök beszerzése valósult meg, 18,3 milliárdból pedig megkezdődött az építészeti tervezés. A 2018-as költségvetésben további 30 milliárd, az ideiben 41,9 milliárd jut a négy szuperkórház kialakítását is tartalmazó programra. Ebből 40 millió forint jut kommunikációra, 59+181,6 millió jogi tanácsadásra, és a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó 4iG 893,8 millióért szállít szervereket.

Bár centrumkórházak még jó darabig csak papíron léteznek, de az EBP keretében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) nekilátott a képalkotó diagnosztikai és sugárterápiás eszközök beszerzésének az új egészségügyi centrumok – beleértve a dél-budait, illetve társkórházait – számára. Tavaly karácsony után egy nappal csaknem egy tucatnyi szerződést írtak alá MR, CT, RTG berendezések szállításáról 72-672 millió forint közötti értékben. Az ÁEEK-t azonban hiába kérdezte a lap arról, hogy miért is kell már most beszerezni ezeket az orvosi eszközöket.

További részletek a portálon.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink