hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már nem miniszteri biztos Cserháti Péter

Május első napjától már nem Cserháti Péter felel a fővárosi ellátórendszer átszervezéséért. A miniszteri biztos megbízatása lejárt, az emberi erőforrások minisztere nem hosszabbította meg – értesült a MedicalOnline.

Cserháti Péter a második Orbán-kormány megalakulása óta lát el különféle feladatokat az államigazgatásban. 2010-ben Szócska Miklós mellett helyettes államtitkárként vitte az ügyeket, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki. Akkor az egészségügyi struktúraváltással összefüggő 2013-2014. évi betegút-szervezési és finanszírozási feladatok ellátásáért, és a rehabilitációs fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátás területén megkezdett átalakítások előkészítésének folytatásáért felelt, valamint feladata volt az ezek ellátásához szükséges 2007-2013, illetve a 2014-2020 közötti Új Széchenyi Terv végrehajtásának és tervezésének felügyelete, továbbá a gyógyászati segédeszköz-ellátás új rendszerének kialakításában való közreműködés. Ebben az évben nyerte el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet mb. főigazgatói székét is.

2014 decemberében a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi kinevezést kapott, a budapesti ellátás átszervezésével első ízben 2016 januárjától bízták meg hat hónapra, félévente meghosszabbítva azt.

2017-ben okozott némi felbolydulást az Egészséges Budapest Program (EBP) körül, hogy a Dél-Budán épülő centrumkórház (DBC) kivitelezésének koordinációjával – meglehetősen váratlanul – Bedros J. Róbertet, a Szent Imre Kórház vezetőjét bízta meg Orbán Viktor. Az akkori erőforrás miniszter, Balog Zoltán a miniszterelnöki megbízott kinevezése alkalmával úgy fogalmazott: az EBP felügyelete, irányítása továbbra is Cserháti Péter feladata, kivéve az új dél-budai kórházzal kapcsolatos ügyeket, amelyeket a kormány kiemelt a programból.

Cserháti Péter megbízatásáról akkor lehetett legközelebb hallani, amikor a negyedik Orbán-kormány megalakulása után három hónappal sem sikerült jóváhagyatni miniszteri biztosi kinevezésének meghosszabbítását, így 2018. szeptembertől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként foglalkozott az EBP-vel. Miniszteri biztosi posztját két hónap elteltével kapta vissza, kinevezése fél évre szólt, ami 2019. április 30-án járt le. Az elmúlt három évben az egészségügyi ágazat legmegalapozottabb, szakmai koncepció mentén kidolgozott, professzionálisan szerveződő projektje volt a Cserháti Péter nevével fémjelzett EBP.

Időközben az Emmi égisze alatt megalakították az URBS PRO PATIENTE közhasznú nonprofit kft-t azzal a céllal, hogy felgyorsíthassák az EBP-vel összefüggő beruházásokat, amelyeket fékezett az államigazgatás lassú gépezete. Erre maga a miniszteri biztos is több ízben panaszkodott, és jelezte, gazdasági társasági formában olajozottabban haladhatna előre az EBP. A cég ügyvezető igazgatójának március 1-jével nevezték ki Cserháti Pétert, azonban lapunk úgy értesült, az egészségügyi szakembert a mérnök végzettségű Tóvizi Attila válthatja ezen a poszton, aki jelenleg az Emmi központosított közbeszerzéseinek koordinációjáért és szakmai felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink