hirdetés
2024. július. 26., péntek - Anna, Anikó.
hirdetés

 

Döntöttek a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program Excellence alprogramjának pályázatairól

Két kutató nyert összesen 125 millió forint támogatást a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) Excellence alprogramjának első értékelési körében.

A Nobel-díjas Krausz Ferenc által vezetett Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) július 15-én döntött az NKKP Excellence alprogramjára elsőként benyújtott pályázatokról, két pályázat esetében jó esélyt lát egy sikeres Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázat mielőbbi benyújtására, közölte Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pénteken.

Az egyik nyertes pályázó Kolossváry Márton kardiológus, aki a Semmelweis Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját és PhD-fokozatát, majd az Egyesült Államokban, a Johns Hopkins Egyetemen folytatott posztdoktori tanulmányokat. Kutatásai középpontjában a radiológiai képek mesterséges intelligencia-alapú elemzése áll, amely a klinikai eredmények és a képalkotási adatok együttes értelmezésével segíthet pontosítani a radiológiai képek alapján történő diagnosztizálást, hozzájárulva ezzel a gyorsabb és eredményesebb gyógyításhoz, gyógyuláshoz.

A másik támogatott projekt Sebők Miklós politikatudósé, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdaságtanból, az egyesült államokbeli Virginiai Egyetemen pedig politikatudományból szerzett diplomát, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán PhD-fokozatot. Kutatásaiban újszerűen alkalmazza a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológiáját a globális politika kommunikációs folyamatainak gyors észlelésére és elemzésére.

Az NKKP program Excellence kategóriája olyan hazai kutatókat segít az ERC pályázataira való felkészülésben, akik a közelmúltban elért nemzetközi pályázati teljesítményükkel bizonyították, hogy a tudományos világ élmezőnyébe tartoznak. Az alprogramból azok a kutatók nyerhetnek el kiemelt összegű, akár 200 millió forintos támogatást, akik pályáztak az európai ERC program keretében, pozitív értékelést kaptak, de támogatást nem nyertek el. Az Excellence alprogramban a támogatási kérelmek elbírálása folyamatos.

A testület első körben a benyújtott 6 pályázatból 2 pályázatot ítélt támogathatónak a kiválóságra fókuszáló, az ERC logikájának megfelelő bírálati szempontrendszer alapján. A megítélt, összesen 125 millió forint támogatás célja növelni a sikeres európai pályázat esélyét.

A KKT stratégiai célkitűzése, hogy az NKKP jelentősen megemelt, 19 milliárd forintnyi keretösszegéből olyan projektek kapjanak támogatást, amelyek eredményei a gyakorlatban hasznosulva számottevően javítják a magyar társadalom általános jóllétét, a magyar gazdaság versenyképességét, jelentős tudományos újdonságot jelentenek, hozzájárulva a magyar kutatók és a magyar kutatások nemzetközi elismertségéhez. Az előző évhez képest több mint 40 százalékkal megnövelt keretösszeg és a legjobb nemzetközi gyakorlatokon alapuló, kiválóságra fókuszáló bírálati szempontrendszer együttesen segíti a magyar tudományos közösség fejlődését.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink