hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Hormonzavarok - Az álmatlanság nem csak fáradtságot okoz

Cukorbeteg leszel, ha nem alszol?

Sok rosszat elmondtak már az álmatlanságról. A túl rövid éjszakai nyugalom károsító hatásait összefüggésbe hozták már a magas vérnyomással, különböző idegrendszeri megbetegedésekkel – még az élettartam megrövidülésével is. Ám hogy a rossz alvóknak hajlama lenne diabéteszre, azaz cukorbetegségre is – meglepő teória - írja a Népszabadság.

Talán már nem egyszerű elmélet, hanem empirikusan bizonyított tény, legalábbis Bernd Schultes, svájci endokrinológus, azaz hormonzavarokkal foglalkozó tudós szerint.Munkatársaival az alvásmegvonás hormonális következményeit vizsgálta. A németországi Lübecki Egyetemen végrehajtott kísérletben tizenöt egészséges férfi önkéntes csak hajnali háromnegyed háromkor feküdhetett le, és szegényeket már reggel hétkor kirázták az ágyból, alig négy órát alhattak.

Ezt követően oly mértékben megemelkedett a cukorkoncentráció a vérükben, és a napi vércukorszint is olyan típusú változásokat mutatott, mint amilyeneket korai stádiumú ún. 2-es típusú (régebbi nevén, felnőttkori) cukorbetegségben szoktak regisztrálni. Vércukorszintjük annak ellenére nőtt meg, hogy megugrott az inzulin szintje is, holott ennek a hormonnak az a feladata, hogy csökkentse a vércukorszintet.

Mint Bernd Schultes a német Der Spiegel folyóirat tudományos rovatában kifejtette, ennek oka – illetve feltételezett kórélettani háttere az, hogy, hiába termelnek elegendő, sőt fölös mennyiségben inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei, a szervezet sejtjei már nem igazán érzékenyek rá. Ezért a cukor felhalmozódik a vérben – akár a 2-es típusú diabétesz kialakulásakor.

Az alváshiány valószínűleg a vegetatív idegrendszer fokozott működésén keresztül hat a hormonális rendszerre. Ezt bizonyítja az is, hogy alváshiányban megnő a stresszre adott válaszban döntő szerepet játszó kortizol nevű mellékvesehormon mennyisége.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Schultes kísérlete nem az első. Négy éve az Amerikai Diabétesz Társaság éves kongresszusán a Chicagói Egyetem kutatói az alvásmegvonás és a vércukorszint-változás között hasonló összefüggést mutattak ki, melyet szintén a szövetek csökkent inzulinérzékenységével magyaráztak.

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés