hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A REM alvás viselkedési zavara a Parkinson-kór kockázati tényezője

Azoknak a betegeknek, akik a REM alvás viselkedési zavarában szenvednek, lidércnyomásos álmaik vannak, amelyekben megtámadják vagy üldözik őket, és jellegzetes megnyilvánulása ennek a betegségnek, hogy álmukban sikítanak, sírnak, ütnek-rúgnak. A Lancet Neurology most közölt egy vizsgálatot – öt éven belül a harmadik hasonlót – amely ennek az alvási rendellenességnek és a Parkinson-kórnak a kapcsolatával foglalkozik.

Az első vizsgálat, amelyet 2006-ban publikáltak, azt mutatta ki, hogy az ebben az alvászavarban szenvedő személyek 45 százalékában Parkinson-kór vagy más neurodegeneratív betegség alakul ki – ezeket az agybeli dopaminhiány okozza. A második közlemény arról számolt be, hogy olyan agyi képalkotó módszerekkel, amelyekkel kimutatható a dopamin mennyisége az agyban – ilyen például az agyi SPECT – azonosítani lehet azokat a REM alvászavarban szenvedő betegeket, akikben nagy a kockázata valamilyen neurodegeneratív betegség – például a Parkinson-kór – kialakulásának.

A mostani vizsgálatban agyi SPECT-et alkalmaztak, és kimutatták, hogy a REM alvás viselkedési zavara esetén az évek során gyorsan csökken a dopamin szintje az agyban. Ez a képalkotó eljárás az első olyan eszköz, amellyel a betegség előrehaladását már igen korán detektálni lehet. Mindh

árom cikk első szerzője a spanyol dr. Alex Iranzo, a Hospital Clínic of Barcelona neurológusa volt, s a senior szerzők dr. Joan Santamaria és dr. Eduard Tolosa voltak.

A legutóbbi vizsgálatban 20 REM rendellenességben szenvedő betegben és 20 egészséges kontroll személyben három éven át agyi SPECT-eket végeztek, amellyel megmérték a dopaminszintet a substantia nigrában, egy olyan agyi magban, amely a mozgás harmóniájával és tanulással áll kapcsolatban. Parkinson-kórban ezen a területen a normálisnál alacsonyabb a dopamin koncentrációja, és ennek folytán tremor, rigiditás és a mozgáslassulás alakul ki.

A három éves monitorozás végére a kontroll csoportban átlagosan 8 százalékkal csökkent a dopaminszint, ami az életkor előrehaladásának volt betudható. A REM alvászavaros betegekben a csökkenés sokkal nagyobb mértékű, átlagosan 20 százalékos volt. A vizsgálati időszak alatt három REM alvászavaros betegben alakult ki Parkinson-kór (15 százalék), és esetükben a dopaminszint csökkenése mintegy 30 százalékos volt.

A három vizsgálatból a kutatócsoport azt a következtetést vonta le, hogy erőfeszítéseket kell tenni olyan neuroprotektív gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek megakadályozzák, hogy a REM alvás zavarából Parkinson-kór fejlődjön ki. Az agyi SPECT-tel történő dopaminszint kimutatás kiváló módszer lenne e gyógyszerek hatékonyságának vizsgálatára.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink