hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Csontképzés őssejtekből nagyfrekvenciás hanghullámokkal

A melbourne-i RMIT University kutatói a nano- és mikrotechnikai kutatásokkal foglalkozó Small folyóirat hasábjain számoltak be arról, hogy rövid ideig tartó nagyfrekvenciás hanghullámokkal képesek voltak csontképződésre bírni mezenchimális őssejteket.

Az eljárásnak a rákos vagy degeneratív betegségek miatti csontvesztést követő újranövesztésben, regenerációban lehet jelentősége, és két szempontból is áttörésnek számít.

Az egyik, hogy az eddigi kutatások során mindig bonyolult és drága eszközöket kellett használni az őssejtek kezeléséhez és a csontképződés beindításához, az ausztrál mérnökök viszont egy általuk kifejlesztett, olcsó és könnyen gyártható mikrochipes hanghullám-generátort alkalmaztak.

A másik újdonság, hogy korábban az őssejteket a beteg csontvelőjéből vették ki, ami fájdalmas eljárás, ebben a vizsgálatban viszont akár zsírszövetből származó őssejtek is alkalmasnak bizonyultak arra, hogy csontszövetté alakuljanak, mely vagy implantátumokra növeszthető, vagy közvetlenül a beteg szervezetébe ültethető.

Forrás: Lizebona August Ambattu et al, Short‐Duration High Frequency MegaHertz‐Order Nanomechanostimulation Drives Early and Persistent Osteogenic Differentiation in Mesenchymal Stem Cells, Small (2022).

https://ossejtterapia.hu
https://ossejtterapia.hu

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés