hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Csipkerózsika felébredt

A New York Times pár napja leírta egy 43 éves, egészséges, aktív nő esetét, aki váratlanul elaludt és nem lehetett felébreszteni. A lap arra kérte olvasóit, próbáljanak egy sürgősségi orvos fejével gondolkozni, és találják ki, mi okozhatta a furcsa és ijesztő tünetet.

Több mint 400-an válaszoltak, leírták, hogy milyen diagnózisra tippelnek, és vizsgálatokat javasoltak a diagnózisok igazolására.

A diagnózis

A helyes diagnózis: a retikuláris aktiváló rendszer (RAS) kétoldali stroke-ja, amely egy ritka artéria-variáns, az ún. Percheron-artéria miatt tudott létrejönni. (A RAS-ról ismert, hogy alapvető szerepe van az alvás-ébrenléti ciklus szabályozásában, a ritkán előforduló Percheron-artéria pedig az arteria cerebri posterior proximális részéből ered, és a talamusz és az agytörzs egyes részeit látja el bilaterálisan vérrel.)

Csipkerózsika felébredtDr. Mark Goldberg, a dallasi Texasi Egyetem neurológusa vetette fel először ezt a diagnózist, és MRI-t kért, amit el is küldtek neki. Amikor az újságíró megkérdezte dr. Goldberget, hogyan jött rá a valódi diagnózisra, ő elmondta, hogy korábbi, elsőéves neurológus rezidensként, 27 évvel ezelőtt elkövetett hibájából tanult. Mintegy 20 éve pedig egy közleményben három hasonló esetről számolt be.

A stroke rendszerint a test egyik oldalán okoz tüneteket; ha a stroke az egyik oldali RAS-t érintené, akkor elképzelhető lenne beszéd-, látás- vagy memóriazavar, és megtörténhetne, hogy a beteg letargikus vagy álmos. Teljes tudatvesztés azonban semmiképpen nem alakulna ki, ez csak akkor történhet meg, ha a RAS mindkét oldalon érintett. Kétoldali érintettség viszont csak nagyon ritkán fordul elő – ebben az esetben a RAS mindkét oldalát ellátó, kicsi, gyakran még képalkotó vizsgálattal sem látható Percheron-artériában keletkezett vérrög okozta. (Normálisan a RAS két oldalát egy-egy külön artéria látja el.)

A diagnózis folyamata

Szerencsére a beteget ellátó orvosok is időben rájöttek a komatózus állapot okára, ha nem is azonnal. Dr. Robert Silbergleit sürgősségi orvos látta el elsőként az asszonyt, és abból indult ki, hogy, hogy egy egyébként egészséges emberben a tudatvesztést valamilyen gyógyszer, illetve drog szokta okozni. Másrészt viszont a betegnek már a mentősök adtak 6 mg opiod-antagonista naloxont, és további 2 mg beadása után, aminek semmiféle hatása nem volt, dr. Silbergleit biztos volt abban, hogy nem opoid túladagolás okozta az állapotot. Lehet, hogy valami mást vett be? A férje biztos volt abban, hogy nem. Dr. Silbergleit mindazonáltal vizeletvizsgálatot kért, hogy az esetleges egyéb toxikus hatású anyagot kimutassák.

Megnézette a paracetamol szintet is, mivel ha nem ismerik fel időben a paracetamol túladagolást, az halálos következménnyel járhat, és a véralkohol szintet is, mivel a férjtől megtudta, hogy felesége ivott egy pohár italt – lehet, hogy többet?

Ha nem drogtúladagolás okozta az állapotot, mi más jöhetett szóba? A nő kickboxozni járt – felmerült, hogy agya megsérülhetett a gyakorlatok során, bár sem sérülésről, sem fájdalomról nem panaszkodott. Dr. Silbergleit feji CT-t csináltatott, hogy lássa, van-e jele vérzésnek az agyban vagy az agy körül, de a CT lelet negatív lett.

Bár a tünetek nem, de a hirtelen kezdet stroke-ra utalt. Ha az iszkémiás stroke-ot négy órán belül felfedezik, lehet olyan szert adni a betegnek, ami megnyitja a vérrög által elzárt artériát és helyreállítja az agy véráramlását. A szernek azonban életveszélyes vérzéses szövődménye lehet, ezért kizárólag akkor adható, ha bizonyos, hogy stroke áll fenn.
A nagyobb vagy vérzéses stroke-ot a CT is kimutatja. Érzékenyebb azonban ennél a CT angiogram, amelynél egy kontrasztanyag segítségével láthatóvá válnak a nagyobb artériák, illetve ezek valamelyikének elzáródása is. A betegnél azonban a CT angiogram is normál képet mutatott.

Belép a neurológus

Dr. Lesli Skolarus, stroke specialista neurológus azonnal felhívta dr. Silbergleitet, amint megtudta, hogy potenciális stroke eset érkezett a sürgősségi osztályra. Ekkorra dr. Silbergleit már kételkedni kezdett abban, hogy stroke-ról van szó, és sürgősségi EEG-t akart csináltatni, hogy lássa, nincsenek-e a betegnek folyamatos rohamai.

Mivel dr. Skolarus közel lakott a kórházhoz és érdekelte az eset, percek alatt beért; ekkor a beteg már két órája volt kómában. Miután ő is kikérdezte a beteg férjét, az egyik lehetőség, ami felmerült benne, az volt, hogy a negatív CT angiogram ellenére lehet, hogy az agy mélyén van egy elzáródott artéria, ami elég nagy ahhoz, hogy mindkét oldali RAS működését befolyásolja. A másik lehetőség a Percheron-artéria léte és elzáródása volt. Korábban dr. Skolarus már találkozott ezzel egy idős férfibetegnél, és napokba telt, mire felfedezték az okot – ekkorra a beteg állapota már visszafordíthatatlan volt.

Három óra telt el a tünetek kezdete óta. Maradt-e elég idő egy MRI elvégezésére? Fél óra múlva a beteg már az MRI készülékben feküdt, és agya lassan láthatóvá vált a monitoron. És ott volt az elváltozás: két fénylő pont a RAS tetején. Pillanatokkal a négy óra letelte előtt a beteg megkapta az alvadásgátlót.

Dr. Skolarus ezután megmutatta a férjnek, mi okozta felesége tudatvesztését, és kíméletesen felkészítette arra, hogy még ha újra megindul is a véráramlás, elképzelhető, hogy felesége nem fog felébredni, vagy ha igen, akkor is nagyon valószínű, hogy reziduális károsodásai lesznek.

A beteg felébred

Alig mondta el ezeket az orvos, a feleség váratlanul megszólalt. Odaszaladtak hozzá; bár kissé ijedtnek látszott, szemei nyitva voltak és beszélt. Tudta a saját nevét, a férjéét és az amerikai elnökét is. Jól volt.

csipkerózsika felébredt

 

Még néhány napot töltött megfigyelés céljából a kórházban, s végig rendben volt. Amikor szív ultrahang vizsgálatot végeztek rajta, az is kiderült, hogyan kerülhetett agyi artériájába egy vérrög. Felfedezték, hogy egy kis nyílás van a jobb és a bal szívfele között, és emiatt a tüdő vérrög-szűrő funkciója nem működik. Így a szervezet bármely részében keletkezett vérrög az agyba juthat. Még ugyanazon hétre kiírták szívműtétre, hogy megszüntessék a nyílást. Ez is megtörtént, és az asszony teljesen jól van azóta is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, The New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés