hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bővül a Műszaki Egyetem és a Richter együttműködése

Tudományos, pályázati célú, valamint PhD képzéssel bővül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése.

"A közép-kelet-európai régió, egyben Magyarország vállalatai közül a Richter költ legtöbbet kutatás-fejlesztésre, átlagosan árbevétele tíz százalékát. A társaság tisztában van azzal, hogy sikeres működése hosszabb távon csak az egész magyar gyógyszeripar egyenletes fejlődése mellett biztosítható, amelynek kulcseleme a tudományos kutatás, amely jól képzett, innovatív szakemberek nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért stratégiájának kiemelt eleme a hazai műszaki és természettudományos oktatás támogatása." - áll a Richter közleményében.

A BME és a Richter közös múltja

A gyógyszergyárnak fő partnere az egyetemen a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK), mellyel a társaság több évtizede működik együtt az oktatásban és kutatásban. A Kar munkatársai több gyógyszer gazdaságos ipari szintézisének kidolgozásában vettek és vesznek részt, emellett jelentősek az együttműködésben a készítménytechnológiához kapcsolódó kutató-fejlesztő munkák is.

A német CHE (Centre of Higher Education Development) 4000 európai felsőoktatási intézményben vizsgálta a matematikai és természettudományos oktatásban résztvevők kutatási teljesítményét. 2007 végén közzétett jelentésükben a BME VBK az „ezüstérmes” kategóriába került kémiából. (Jobb helyezést az új úniós tagállamok egyetlen egyeteme sem ért el, Magyarországon a BME mellett az ELTE két, a Szegedi Tudományegyetem egy „ezüstéremmel” büszkélkedhet.)

Tudományos és pályázati célú együttműködés 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Richter megállapodnak, hogy a közös érdeklődésükbe tartozó tudományos területekre eső projektek megvalósítása érdekében együttesen pályáznak az állam, illetve az Európai Unió és más hazai vagy nemzetközi szervezetek, illetve szervek által kiírt pályázatokra.

„Richter Gedeon PhD ösztöndíj”

A Richter Gedeon Talentum Alapítvány, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint a magas szintű elméleti oktatásnak és gyakorlati képzésnek egyaránt kiemelt jelentőséget tulajdonító felsőoktatási intézmény, a műszaki és természettudományi oktatás területén folyó PhD képzés elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötnek.

A Richter Gedeon Talentum Alapítványt 2008-ban azzal a céllal hozta létre a gyógyszercég, hogy ezúton járuljon hozzá pályázati eljárás keretében a 35 év alatti tehetséges fiatalok középiskolai, graduális és posztgraduális tanulmányainak, valamint az őket oktató intézmények támogatásához. Az Alapítvány hívta életre a „Richter Gedeon PhD Ösztöndíjat”, amely ezúttal a műszaki és természettudományok iránt elkötelezett PhD hallgatók képzését támogatja. Az együttműködés keretében a 2010/2011-es tanévtől kezdődően az ösztöndíjat három éven keresztül évente hat hallgató kapja meg, akik közül legalább hárman a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Oláh György Doktori Iskolájában, további hárman a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bármely doktori iskolájában a tanulmányait az aktuális évben megkezdő PhD hallgatók közül kerülnek ki. Ezentúl három éven keresztül évente PhD képzést követő predoktori ösztöndíj pályázat is kiírásra kerül. Az egyetem által javasolt hallgatók közül a Richter Gedeon Talentum Alapítvány Kuratóriuma bírálja el és választja ki azokat a hallgatókat, akik megkapják a „Richter Gedeon PhD ösztöndíjat”.

A Richter az együttműködés keretében vállalja, hogy tájékoztatja az egyetemet az egyes tudományos területekre eső szakemberigény százalékos megoszlásáról. Az egyetem az igényeknek megfelelően, a feltételek közös kialakítását követően a gyógyszeripari tevékenységhez kapcsolódó szakmai képzést indít. 

Az egyetem vállalja, hogy az ösztöndíjas hallgatók tudományos előmenetelét a képzés teljes időtartama alatt figyelemmel kíséri, biztosítja a kutatási feltételeket, beleértve a kutatási téma irányítását. A Richter vállalja továbbá, hogy – amennyiben az ösztöndíjas kutatási témája a gyógyszercégnél végzett tevékenységéhez kapcsolható – lehetőség szerint konzultációt és gyakorlati képzést nyújt a Társaság székhelyén.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink