hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Békésen válik sporttudományi karától a Semmelweis Egyetem (Frissítve!)

Szeptember elsején, közel másfél évtizedes együttélés után különválik a Semmelweis Egyetem és ismét önálló egyetemi rangra emelkedő testnevelési kara, az egykori Testnevelési Főiskola (TF). Átmenetileg Sterbenz Tamás irányítja az intézményt.

A tevékenységét Testnevelési Egyetemkén folytató sporttudományi kar önállóvá válását egy olyan válóperhez hasonlította Mészáros György, ahol nem a felek keresték meg különélési szándékukkal a bíróságot, hanem az jött „házhoz”  a fenti ötlettel.  A „válópert” levezénylő rektori megbízott szavait támasztotta alá Szél Ágoston, aki hangsúlyozta: nem az egyetem érdeke a kar megszüntetése, annak hátterében „külső döntés áll”.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ebből adódóan az volt a feladatuk, hogy a TF leválasztását a törvényhozó szándéka szerint hajtsák végre, még pedig  oly módon, hogy a 14 év után működését külön folytató két intézmény a lehető legkisebb veszteséget szenvedje el. Azt azért hozzátette a szerdai beszélgetésen a rektor, hogy a TF különválása nem feltétlenül dráma, hiszen voltak olyan események, amelyek a korábbi, önálló TF-hez köthetők, ám ezek következményeivel a Semmelweis Egyetemnek kellett szembe néznie – nem említve, ám többek között nyilván az egykori köztársasági elnöke doktorijának ügyére utalva.

Ami a szétválás konkrét teendőit illeti, a vagyonmegosztás nem okozott különösebb problémát, mivel az épületek, ingatlanok, különböző vagyontárgyak nem „csiszolódtak” annyira össze, hogy ez problémát okozna a szétszálazásnál. A státuszokon lévők – köztük 96 doktor, 8 professzor emeritus, közel 160 egyéb állást betöltő munkatárs – szeptember elsejétől a TF keretében dolgoznak tovább. Az új egyetemen is megmarad a doktori iskola, tette hozzá Mészáros György. A jelenleg érvényes oktatási és egyéb, megbízási szerződéseket is tovább viszi a TE, annak ellenére, hogy azokon egyelőre még a Semmelweis Egyetem rektorának aláírása szerepel.

A különböző szolgáltatókkal kötött szerződések is fennmaradnak, csupán a szerződő felek száma változik kettőről háromra, s a TE-nek szóló számlákat ezentúl oda kell címezni. A pénzügyi helyzetet illetően a rektor elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy az évek során felhalmozott, göngyölített adósságot is – amely éves átlagban 100-150 millió forint volt – kifizetik a Semmelweis Egyetemnek. Figyelembe véve a kar nettó adósságát, összesen 1,3 milliárd forint jár a SE-nek.

Szél Ágoston reményei szerint a megjelenő jogszabály a Testnevelési Egyetemet a sporttudományi kar jogutódaként nevesíti. Az viszont biztos, hogy a hallgatók – közel 2400-an – jogutódlással kerülnek át az új intézménybe. Ezzel együtt még mindig hatalmas munka vár a megalakuló Testnevelési Egyetem szeptemberben felálló új egyetemi tanácsára, amelynek meg kell alkotnia az új szervezeti működési szabályzatot, majd sürgősen kiírni a rektori pályázatot, s pótolni azokat a feltételeket, amelyeket törvények írnak elő, de amelyekkel egyelőre a TE nem rendelkezik. Akkreditációval  egyébként egyelőre december végéig rendelkezik az új felsőoktatási intézmény.

Frissítés

Várhatóan december közepén léphet hivatalba a Semmelweis Egyetemről leváló és új intézményként létrejövő Testnevelési Egyetem rektora, addig Sterbenz Tamás, a Testnevelési és Sporttudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense irányítja az intézményt, közölte a felsőoktatási államtitkárság az MTI kérdésére csütörtökön. Tájékoztatásuk szerint a Testnevelési Egyetem létrejötte a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvény alapján megy végbe, a vonatkozó kormányrendelet  elfogadása a napokban megtörténik.

A rektori pályázat megjelenése a jövő hét folyamán várható, az új rektor december közepén léphet majd hivatalába, miután az intézmény szenátusa megválasztja.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink