hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az elhízott partner növeli férje diabéteszkockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség korai felismerésében hatékony lehet a házaspárokra fókuszáló megközelítés, írja a Diabetologia tanulmánya, mivel a férfiak diabéteszkockázatát normál testsúly esetén is előrejelzi feleségük diabétesz-státusza.

Magyarországon is többszázezer nem diagnosztizált cukorbeteg van, azonban Nagy-Britanniában ezek száma 1 milliónál is több, míg 5 millió a betegség kialakulása szempontjából nagy kockázattal bírók száma.

A nagy kockázatúak korai azonosítása az elsődleges és másodlagos prevenció kulcstényezője, ezért nagy szükség van új szűrési megközelítésekre, írják a Diabetologia tanulmányában Jannie Nielsen és munkatársai (Spousal cardiometabolic risk factors and incidence of type 2 diabetes: a prospective analysis from the English Longitudinal Study of Ageing).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_poznyakov'>poznyakov / 123RF Stock fotó</a>

A kutatók az ezredfordulón indult English Longitudinal Study of Ageing információit, 3649 férfi és 3478 nő adatait elemezték (diabétesz-státusz, kardiometabolikus kockázati tényezők: BMI, csípő-körfogat, szisztolés és diasztolés vérnyomás, HDL- és LDL-koleszterin-szint, trigliceridek), és megállapították, hogy a házastárs BMI-je és csípő-körfogata összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezésével, azonban nők és férfiak esetében eltérő módon.

A férfiak 2-es típusú cukorbetegség-kialakulási kockázata nagyobb mértékben nőtt feleségük elhízottságának mértékével, és az összefüggés statisztikailag szignifikáns maradt a férfiak saját súlyának figyelembe vétele után is: a feleség 5 kg/m2 BMI-növekedése (30 kg/mvs. 25 kg/m2) a férj 21%-os cukorbetegség-kialakulási kockázatnövekedésével járt együtt.

Ezzel ellentétben, a nők esetében megfigyelhető diabétesz-kockázat a nők saját testsúlyának figyelembe vétele után függetlennek bizonyult férjük BMI-jétől. A csípő-körfogattal kapcsolatos összefüggés azonosnak bizonyult a BMI-vel megfigyelhetővel.

A kutatók hangsúlyozzák: a párokra fókuszált korai diabétesz-felismerés különösen a férfiak esetében lehet hatékony, ami azért is fontos szempont, mivel a férfiak kevésbé hajlamosak egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés