hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A béta-blokkolók és a cukorbetegek mortalitása

Egy új kutatás szerint béta-blokkolók használata esetén cukorbetegekben emelkedik a bármilyen okból bekövetkező mortalitás kockázata, közli az OTSZ Online.

Az 1999 és 2010 között végzett prospektív kohorsz vizsgálat (US National Health and Nutrition Examination Survey) eredményeit a Mayo Clinic Proceedingben közölték Tetsuro Tsujimoto (Department of Diabetes, Endocrinology, and Metabolism, Center Hospital, Tokió, Japán) és munkatársai. A vizsgálatban 2840 cukorbeteg szerepelt, közülük 697-es szedtek béta-blokkolót. A kontrollt 14 684 nem cukorbeteg jelentette, akik közül 1584 szedett béta-blokkolót. A gyógyszert szedők között jelentősen magasabb volt a CHD-ban, vagy CHF-ben szenvedők aránya (P<0,001). A diabetesek között a bármely okból bekövetkezett halálozás a béta-blokkolót szedőknél 40,6/1000 személy/év volt, míg a béta-blokkolót nem szedők esetén csak 17,1/1000 személy/évnek adódott. A diabetes nélküli esetekben ez az arány 13,8/1000 és 5,9/1000 volt. Többváltozós analízissel a cukorbetegeknél a szedők és a nem szedők kockázati aránya (HR) 1,49-nek adódott (p=0,01). Hasonló eredmény volt megfigyelhető a szelektív β1-blokkolókat szedők (HR 1,60, p=0,007) és a specifikus béta-blokkolókat szedők között (HR 1,55, p=0,01) a nem szedőkhöz képest. Nem diabeteses betegekben a béta-blokkolókat szedők és a nem szedők között nem volt különbség (HR 0,99, P=0,96).  Tovább, a bármely okból eredő halálozás lényegesen magasabb volt a diabeteses betegekben.

Mint ismeretes, ezzel ellentétben a nem cukorbetegekben a béta-blokkolók adagolása szignifikánsan csökkentette a bármely okból bekövetkező halálozást a béta-blokkolókat nem szedőkhöz képest. A béta-adrenerg receptor blokkolók adása a szívinfarktust (MI-t) követően, vagy a bal kamrai szisztolés működészavar miatt fellépő kongesztív szívelégtelenséget (CHF-et) követően közismerten javítja a szívbetegek túlélését. Szívinfarktus nélküli stabil CHD állt fenn, vagy szisztolés működészavar nélküli CHF esetén azonban nincs ilyen hatásuk. Az sem ismert továbbá, hogy a béta-blokkolók miképpen hatnak CHD-ban, vagy CHF-ben szenvedő cukorbetegeknél, Tsujimoto és munkatársai ezt a hiányt igyekeztek pótolni idézett vizsgálatkkal.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés