hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Kökény Mihály az ágazat idei és jövő évéről

„Az egészségügy jobban áll, mint ahogy látszik”

Bár egy éve aligha gondoltam volna, hogy nem jönnek létre az egészségbiztosítási pénztárak, a kormány nem szakított a reformtörvényekkel; a folyamatosság és változás egyaránt jellemezte az idei év egészségpolitikáját. Mindezt Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke mondta el azon a keddi sajtóbeszélgetésen, amelyen a 2008-as esztendő egészségpolitikai történéseit értékelte. Az MSZP szakpolitikusa, egykori minisztere úgy fogalmazott: 217 igennel hétfőn megnyugtató többséget kapott a négy egészségügyi jogszabály módosítását jelentő salátatörvény, amelyet a szocialistákon kívül Horn Gábort kivéve az SZDSZ és az MDF is teljes egészében támogatott.

Kökény szerint a Biztonság és Partnerség program elfogadásával a korábbinál kiszámíthatóbbá vált a reformfolyamat az egészségügyben és felértékelődtek a korábban háttérbe szorított országos népegészségügyi programok. Az ugyancsak hétfőn elfogadott jövő évi költségvetésre utalva közölte, bértartalékokkal együtt, 13. havi fizetések és vizitdíj nélkül az idei várható teljesítménnyel körülbelül megegyezően, 2009-ben összesen 743 milliárd 406 millió forint juthat gyógyító-megelőző ellátásokra. Ez szerinte garantálja a biztonságot, tekintettel arra is, hogy egyrészt reményei szerint lesz megegyezés a közszolgálati szakszervezetekkel, így mód nyílik arra, hogy 140 ezer forintig a kormány teljes mértékben kompenzálja a most már törvényben elvont 13. havi juttatást; másrészt a napokban utalja az egészségbiztosító a szakellátást nyújtó intézményeknek teljesítményarányosan az Egészségbiztosítási Alap idei, 18 milliárd forint maradványát. Mint Kökény Mihály utalt rá, egészségbiztosítási célra fordítható majd a kassza tavalyi 27,4 milliárdos szufficitje is, amely a 2007. évi zárszámadási törvény elfogadásával a költségvetés általános tartalékába került, s amelynek felhasználásáról megfogalmazása szerint „később születik döntés a pénzügyi folyamatok tükrében”.
A politikus értékelése szerint az egészségügy összességében „jobban áll, mint ahogy látszik.” Bár az év folyamán lehetett hallani mosolytalan egészségügyiekről, sivár bánásmódról és agresszív, türelmetlen betegekről egyaránt, a sürgősségi ellátásban és például a csecsemő-szívtranszplantáció terén elismerésre méltó teljesítményt volt képes nyújtani az ágazat. A fő bajként Kökény Mihály egyébként az ágazat gyenge alkalmazkodóképességét jelölte meg, amit csak fokozhat az időközben kialakult pénzügyi és gazdasági világválság. Megítélése szerint ezen némiképp javíthat majd a költségvetési szervek jogállásáról ugyancsak most elfogadott jogszabály. Ennek értelmében 2009. végétől az egészségügyben is bevezetik a vállalkozó közintézmény fogalmát, amely rugalmasabb működést tesz majd lehetővé az esetenként adósságcsapdában működő intézmények számára.
Jövőre az egészségügyi bizottság elnöke szerint stabilitás jellemzi majd az egészségpolitikát, így az eddigieknél nagyobb figyelem juthat a fejlesztéspolitikára. Mint mondta, már kötik azokat a szerződéseket, amelyek értelmében 16 kistérségben javulhat a járóbeteg-szakellátás, s reményei szerint január első napjaiban kihirdetik a Pólus-pályázatok eredményeit is. Kökény Mihály – most kicsit későbbre jelezve, mint korábban – beszámolt arról is, hogy tavasszal – az őszi nemzeti csúcs mintegy folytatásaként –, az egészségügyi bizottság keretei között esetleg egészségügyi csúcsot tartanak. Mint fogalmazott, lenne miről beszélni a mára túlhaladottá vált praxistörvénytől kezdve az önkormányzatok egészségügyben betöltött szerepéig. A csúcs létrejötte azonban attól is függ, milyen javaslatokat tesz le februárban a kormányfő asztalára a Reformszövetség, amely a tervek szerint az egészségügy kérdéseivel is foglakozik majd.


Köbli Anikó

cimkék

hirdetés

Könyveink