hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Költségvetés igen, 13. havi nem

Átment a salátatörvény

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvényt hétfőn, 209 igen, 171 nem szavazattal, tartózkodás nélkül. Eldőlt, hogy nem lesz jövőre 13. havi fizetés a közszférában, kivéve a bírákat és az Állami Számvevőszék alkalmazottait, valamint utolsó munkanapján pontot tett a parlament a salátatörvény körüli vitákra is: négy egészségüggyel kapcsolatos törvényt módosítottak a képviselők 217 igen és 162 nem szavazattal.

A változtatás érinti az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről (kórháztörvény), az egészségügyről, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, valamint a felsőoktatásról szóló törvényt, illetve a gyógyszer-gazdaságossági jogszabályt.
A módosítások értelében rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása. A szakellátásban országosan minimális óraszámokat hirdetnek ki, amelyeket a fenntartónak mindenképpen biztosítania kell és maximálják a biztosító által finanszírozott ellátásokat. A kapacitást évente újraosztják oly módon, hogy erre a biztosító javaslatot tesz, a regionális egészségügyi tanácsok ehhez újabb javaslatokat terjeszthetnek elő, majd a végső döntés joga a regionális tiszti főorvosé.
Az új törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi intézmény fenntartója ellátás-átcsoportosítást kezdeményezzen intézményein belül - ekkor a kérelmet a területileg illetékes tiszti főorvos bírálja el. A tartósan kihasználatlan kapacitásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) folyamatosan figyelemmel kíséri, és javaslatot tehet azok átadására olyan intézményeknek, amelyeknél arra szükség van. Olyan szakellátás esetében, amely a szomszédos régiókban nem elérhető, a kapacitások nem szomszédos régiók között is átadhatók, illetve köthető erre megállapodás.
A járóbeteg-ellátásban - hasonlóan a kórházaknál - bevezetik a területi ellátási kötelezettséget, amely a szolgáltatókra ró kötelezettséget: eszerint az intézmények a területükhöz tartozó lakhelyekről érkező betegeket kötelesek ellátni. Az ellátási előírások (protokollok) betartását az OEP ellenőrzi. A biztosító, amennyiben hiányosságot talál, az adott szakmára szóló szerződést módosíthatja, felbonthatja és az ellátást átadhatja egy súlyponti vagy országos intézménynek.
Módosította a parlament a gyógyszer-gazdaságossági törvény gyógyszerismertetői díjra vonatkozó passzusát is. Az Alkotmánybíróság korábbi határozatát figyelembe véve, a változtatás eredményeként csak azon orvoslátogatók után kell megfizetniük a gyógyszergyártóknak havi 416 ezer forintot, akik ténylegesen ezt a tevékenységet végzik. A módosítások nyomán változik a gyógyszertárak szolidaritási díjának megállapítása is. A javaslat szerint a befizetés globálisan változatlan marad, a módosítással a legnagyobb árrés-bevételű közfinanszírozott gyógyszerforgalmat bonyolító mintegy 50 patika azonban magasabb összegű szolidaritási díjat fizet, a többi esetében pedig a befizetés mértéke csökken. Pontosították a képviselők a gyógyászati segédeszközök fogalmát, és a jövőben - a felsőoktatási törvény módosításával - a gyógyszerészek is doktori címet kaphatnak.

Medical Online; MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink