hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az antihipertenzív kezelés véd a demenciától

Egy optimálisan beállított gyógyszeres antihipertenzív kezelés akár 12 százalékkal is csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Korábban már születtek arra vonatkozó eredmények, amelyek szerint a vérnyomás karbantartása hozzájárulhat a demenciák, illetve az enyhe kognitív zavarok kockázatának a csökkentéséhez. Ilyen volt például a 2019-ben publikált eredményű SPRINT-vizsgálat, ami alapján a demenciából és az enyhe kognitív zavarból (MCI) képzett kombinált végpont tekintetében szignifikáns előnyökkel jár, ha a 140 Hgmm helyett a 120 Hgmm szisztolés érték elérését célozzák meg az antihipertenzív kezeléssel.

Hat korábbi vizsgálat eredményeinek az elemzése

Nemrégiben a kutatók az 1980 és 2019 között született eredmények összegzése céljából egy metaanalízist végeztek, annak kiderítésére, hogy a gyógyszeres vérnyomáscsökkentés miként befolyásolja a demencia-rizikót.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Összesen 31 090 személy (55 évnél idősebbek, és a vizsgálat kezdetén nem demensek) adatainak az értékelésével és 7-22 éves átlagos nyomonkövetési idő alatt keresték a választ a gyógyszeres antihipertenzív terápia esetleges, demenciával szembeni protektív hatására vonatkozóan.

A bevont személyek egyik csoportjánál a vizsgálat végén a vérnyomás a normál tartományban volt (140/90 Hgmm alatti) (n=15 553), míg a többi résztvevőnél az emelkedett volt (n=15 537). Azoknak a személyeknek az aránya, akik gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelésben részesültek, vizsgálatonként más volt; az 32,5 és 62,1 százalék között változott.

A vizsgálat ideje alatt 3728-an betegedtek meg demenciában, köztük 1741-en Alzheimer-kórban.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akiknek a vérnyomását gyógyszeresen a megfelelő értéken tartották, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata a demencia kialakulásának. A demenciák közül az Alzheimer-kórt kiemelve: az Alzheimer-kór rizikója ilyen módon 16 százalékkal volt redukálható.

Az antihipertenzív kezelés demencia-megelőzést is szolgál

A vérnyomáscsökkentő terápia kardiovaszkuláris kórképek megelőzésében betöltött szerepe igazolt. Jelen eredmények rámutatnak arra, hogy az antihipertenzív kezelés a klasszikus szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióján kívül a demenciák megelőzésében is szerepet kap. Ez esetben nem arról van szó, hogy a vérnyomáscsökkentők egy bizonyos csoportjához demencia-megelőző hatás köthető, hanem arról, hogy a vérnyomás egy bizonyos célérték, jelen esetben 140/90 Hgmm alá szorítása kedvező hatású a kognitív hanyatlás megelőzése szempontjából.

Tudva azt, hogy a modern társadalmakban a 60 év felettiek több mint felének magas a vérnyomása, a vérnyomáscsökkentésben hatalmas potenciál rejtőzik, ha a demenciák rizikójának a csökkentéséről van szó.

 

Forrás:

Lancet Neurology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés