2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az ACOG ajánlása: terhesek influenza elleni oltása

Az Amerikai Nőgyógyászok, és Szülészek Kollégiuma (ACOG) új ajánlást jelentetett meg a terhesek influenza elleni oltásának szükségességéről.

Az új állásfoglalás egyértelműen azt hangsúlyozza, hogy az oltást még nem kapott összes terhest oltani kell a terhesség bármelyik szakában és az influenza szezon bármely időpontjában, de az influenza szezon kezdete az optimális időpont.

Az ajánlás az inaktivált vakcinát alkalmasnak nyilvánítja a terhesek immunizálására, de az élő oltóanyag alkalmazását kontraindikáltnak véleményezik. A terhesek oltása a születendő gyermek szempontjából is kívánatos, mert a 6 hónapnál fiatalabbak részére nem áll rendelkezésre oltóanyag. Egy prospektív, randomizált és kontrollált vizsgálat is bizonyította, hogy kevesebb mikrobiológiailag igazolt influenza fordult elő azokban a csecsemőkben, akik immunizált anyától születtek. Ebben az évben egyértelműen megszületett az az álláspont, hogy a thimerosal nem okoz a gyermekekben károsodást akkor, ha az anya thiomerosal tartalmú oltásban részesült.

Forrás: Obstet Gynecol 2010; 116: 1006-1008.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink