hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

ÁSZ-vita: mi lesz ennek a vége?

A helyi egészségügyi vezetéssel, a fenntartóval és a szakmai szövetségekkel karöltve kell kialakítani az új pénzügyi működési kereteket, írja a Világgazdaságban Bartha Attila, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója.

A számvevői vizsgálatok szerint rosszul működő intézményekben is a helyi egészségügyi vezetéssel, továbbá a fenntartó intézményekkel és a szakmai szövetségekkel karöltve kell kialakítani az új pénzügyi működési kereteket. Világos szabályokkal, de jó szándékú beavatkozással, a helyi adottságokat tekintetbe véve és egy korlátozott időtartamra, a feltárt hibák korrekciójára is esélyt adva.

Régóta nyilvánvaló, hogy az egészségügy kulcsszektor a magyar gazdaság és társadalom jövője szempontjából. A foglalkoztatás növelése és a termelékenység szempontjából is kiemelten fontos, hogy hosszabb időn keresztül maradjunk egészségesek.

Van hová fejlődnünk: az egészségesen eltöltött éveket tekintve nemcsak az észak- és a nyugat-európai országoktól, de a mediterrán térségtől, illetve Csehországtól és Lengyelországtól is jócskán le vagyunk maradva.

Közben azt is látnunk kell, hogy kormányzati szempontból az egészségügyi reformok számítanak talán a legkeményebb diónak. E területen ugyanis a szokásos közpolitikai szempontok mellett minden kormánynak tekintettel kell lennie arra is, hogy az egészségügyben dolgozók többségének tudása nemzetközileg jól konvertálható.

A közszektor más területein dolgozókhoz képest így a rosszul fizetett egészségügyi dolgozók lényegesen könnyebben dönthetnek a külföldi munkavállalás mellett, különösen fiatalabb korban.

A fokozódó orvoshiány, az egészségügyi szakma vészes elöregedése, a rezidensek emelkedő bérvárakozásai egyértelmű jelek: átfogó reformlépésekre van szükség.

A teljes elemzést a Világgazdaság közli.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink