hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Járóbeteg-szakellátók: nincsenek konkrétumok

Az Állami Számvevőszék elnökének kijelentéseire a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, Pásztélyi Zsolt reflektált a WebOrvosnak.

A kórházak mellett az önálló szakrendelőket is súlyos kritika érte az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László részéről, amelyre a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség konkrétumok hiányában nem kíván és érdemben nem is tud nyilatkozatban reagálni, tájékoztatta a WebOrvost dr. Pásztélyi Zsolt, a szövetség elnöke. Mint hangsúlyozta, maximálisan tiszteli a számvevők munkáját, de úgy véli, a számvevőszék feladata egyedi megállapításokat tenni, s azok megoldására feladatokat kitűzni az ellenőrzött intézmények számára. Nem szerencsés sommás megállapításokkal, kijelentésekkel megrendíteni a betegek közellátásba vetett bizalmát, s ezzel a fizetős magánellátás felé irányítani őket. Ez az ellátórendszer megkettőzésére, többlet egészségügyi kiadásokra sarkallhatja a lakosságot, ennek veszélyeire korábban már sajtóközleményben is felhívták a figyelmet.

Ugyanakkor szívesen veszik azokat a konkrét megállapításokat, jó gyakorlatokat, amelyeket a szövetség hetven tagintézménye számára továbbítani tudnak, s amelyeket az intézetek a mindennapi munkájukban alkalmazhatnak. Éves konferenciájukon szeptember 19-21. között szívesen napirendre tűzik a témát, keresni fogják az Állami Számvevőszéket ez ügyben. 

Az elnök leszögezte: meggyőződése, hogy tagrendelőik a betegellátási feladataiknak minél jobban igyekeznek megfelelni, s ha elő is fordulnak az ÁSZ ellenőrzési jegyzőkönyvekben leírt hiányosságok, azok nem vesznek el forrásokat a betegellátástól.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink