hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Amiről az ÁSZ elnöke nem beszélt

Domokos László következtetése jogos is lenne a 2012 előtti időkben, amikor az önkormányzati tulajdonban lévő kórházak vezetőinek sokkal nagyobb volt az önállósága, írja a Napi.hu.

Az Állami Számvevőszék elnöke által elmondott sokszínű hibalistával a kórházigazgatók mellett a fenntartót (jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, ÁEEK), vagyis az államot is szembesíteni kellene, jelenleg ugyanis ez az intézmény a kórházak, kórházigazgatók formális főnöke, s mint ilyen, a feladatok kiosztója, szabályozója, ellenőrzője és a vétségek szankcionálója. Az ÁSZ által jelzett hibák azonban nem csupán irányítási-ellenőrzési problémák miatt alakultak ki az elmúlt hat évben – írja gyorselemzésében a Napi.hu.

Ugyanakkor a kórházak államosítása után az elmaradt egységesítő szervezési intézkedések, az időnként szinte érthetetlen helyi anomáliák fennmaradása, az ellenőrzés és a szankcionálás teljes hiánya nemcsak a kórházigazgatók személyes felelősségét veti fel, hanem az ÁEEK alapszintű működésképtelenségére utal, erről azonban nem olvashatunk az interjúban.

A hatékony és szabályos működést reális, világosan megfogalmazott finanszírozási és szakmai szabályok keretein belül lehet elvárni, ezek megteremtése pedig egyértelműen az állam hatáskörébe tartozik. Kiemelten fontos az is, hogy a 2012-ben államosított kórházak egymástól jelentősen eltérő, örökölt ellátási portfólióval működnek. Ott, ahol az ellátási portfólió nem jövedelmező, vagy veszteséges, a kórházak mindenképpen kénytelenek trükközni. És a közbeszerzés sem mindig csodaszer. Jópár csúcstechnológiájú eszköz került már be a formailag legszabályosabb közbeszerzés által kórházakba úgy, hogy az eszköz nem illeszkedik az adott intézmény portfóliójához, nem használható ki, azaz végeredményben pénzkidobásnak minősíthető.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink