hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Alzheimer-kórra utaló epigenetikai markereket fedeztek fel

Egy amerikai-kínai nemzetközi kutatócsoport olyan epigenetikai markereket azonosított, amelyek az egyén korától függetlenül utalhatnak az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatára.

 

A Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School és a Dana-Farber Cancer Institute, valamint a kínai Shanghai Medical College of Fudan University nemzetközi kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy olyan epigenetikai markereket találtak, amelyek prognosztikai jelentőséggel bírhatnak az Alzheimer-kór későbbi kialakulására.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Irfete S. Fetahu et al. Epigenetic signatures of methylated DNA cytosine in Alzheimer's disease, Science Advances (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az Alzheimer-kór patogenezisét kutató vizsgálatok korábban már megállapították, hogy a betegség nem örökletes ugyan, ám a kutatók szerint az epigenetika fontos szerepet játszhat. Az epigenetika a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával.

A mostani vizsgálatban a kutatók olyan önkéntesektől gyűjtöttek be pluripotens őssejteket, akik közül egyesek Alzheimer-kórban szenvedtek, mások pedig nem. Az őssejtekből laboratóriumi körülmények között idegsejteket növesztettek, majd DNS-metilációt végeztek rajtuk, melynek során a DNS-molekulához egy metilcsoportot adva a DNS-molekula szerkezetét nem változtatták ugyan meg, ám a génexpressziót igen. A bekövetkezett változásokat, módosulásokat egy nagy klinikai vizsgálatból származó adatokkal összevetve a kutatók a genom 27 olyan régióját azonosították, ahol epigenetikai változások történtek.

Az eredmények szerint ezek a változások Alzheimer-kórra specifikusak és életkorfüggetlenek voltak, sőt, olyan elváltozásokat is találtak, amelyek felhasználhatók lehetnek a betegség fiatalabb korban történő kimutatására is, így a beteget már kezelni lehet annak érdekében, hogy a betegség bekövetkezését, súlyosbodását késleltetni lehessen. A kutatók következtetései szerint kezdeti bizonyítékot találtak ugyan arra, hogy az epigenetikus jellemzők valóban szerepet játszanak az Alzheimer-kór progressziójában, ám hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség feltételezéseik igazolásához.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink