hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Az anémia és a túl sok hemoglobin is a demencia rizikófaktora

Az optimálistól eltérő hemoglobin-szint, akár alacsony, akár magas értékekről van szó, egyaránt fokozza a demencia-rizikót.

A hemoglobin-szint befolyásolja az időskori demencia-kockázatot. Mind a túl alacsony, mind a túl magas hemoglobin-szint negatívan hathat a kognitív működésre – derül ki egy prospektív megfigyeléses vizsgálatból, aminek az eredményeit a Neurology folyóiratban publikálták.

Anémia és demencia

Észak-Amerikában és Európában körülbelül minden tizedik 65 év fölötti személy anémiás. Azokban a régiókban, ahol a malária elterjedt, az anémiások aránya a 45 százalékot is eléri. Mivel az anémia a szöveti oxigénellátást veszélyezteti, és az emberi szervezetben az agy a legnagyobb oxigénfelhasználó szervnek minősül, érthető, hogy az anémiával társuló oxigén-ellátottságbeli zavarok rányomják a bélyegüket a kognitív funkciókra. Mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI) alapján az anémiások agyában gyakoribbak a mikrovérzések, mint az optimális hemoglobin-szintű egyénekben, ami szintén magyarázhatja az anémiával összefüggő demenciákat.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az anémiásoknál akár 41 százalékkal magasabb lehet az Alzheimer-kór rizikója

A Rotterdam Study adatainak a kiértékeléséből kiderül, hogy a 12 305 résztvevőből, akik a vizsgálat elején átlagosan 65 évesek voltak, és nem szenvedtek demenciában, 745 személynél (6,1 százalék) diagnosztizáltak anémiát. Az elkövetkező, átlagosan 12 év alatt a vizsgálatban résztvevők közül 1520 ember lett demens, az orvosok 1194 főnél Alzheimer-kórt állapítottak meg.

Kiderült, hogy azoknál az idős személyeknél, akiknél korábban anémiát írtak le, 34 százalékkal nagyobb gyakorisággal alakult ki demencia, mint azoknál, akiknél nem volt jelen az anémia. Az Alzheimer-kórra vonatkozó rizikónövekedés pedig 41 százalékosnak adódott az anémiások körében.

A túl sok hemoglobin sem előnyös

Meglepő módon a magas hemoglobin-szintű személyeknél is gyakrabban állapítottak meg demenciát, mint a normál hemoglobin-szintűeknél. A hemoglobin-szint szempontjából a felső ötödbe tartozó egyéneknél 20 százalékos demencia-rizikó emelkedésről számolnak be.

MRI-vizsgálatokkal megállapították, hogy a növekvő hemoglobin-szint a cerebrális perfúzió csökkenésével jár. Mindez azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobin-szintjének az emelkedése hatással van a vér reológiai sajátosságaira, a magas hemoglobin-szint a vér folyási képességét rontja, ami összefügghet a demenciával.

Messzemenő következtetések nem vonhatók le

Az idézett vizsgálatok nem biztosítanak megfelelő alapot ahhoz, hogy azokból klinikai irányelveket lehessen megfogalmazni. Kérdéses, hogy azok a stratégiák, amik az időskorúaknál a hemoglobin-szint optimalizálására törekednek, képesek-e jelentős mértékű védelmet kínálni a demencia kialakulásával szemben.

 

Forrás:

Neurology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés