hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Általános orvosi képzésre több mint 2800-an jelentkeztek idén

Ezerrel több hallgatót vehetnek fel orvosi és egészségtudományi szakokra az egyetemek és főiskolák idén, mint 2010-ben - írja az eduline.hu.

Valószínűleg még így is magasak lesznek a ponthatárok, az általános orvosi képzésre ugyanis több mint 2800-an jelentkeztek.

Borsos, 800-900 ezer forintot is meghaladó tandíjat kell fizetniük azoknak a hallgatóknak, akik csak költségtérítéses általános orvosi képzésre kerülnek be - nem meglepő tehát, hogy az államilag finanszírozott helyekért minden évben komoly harc folyik. 2010-ben a legjobb tanulmányi és érettségi eredményre azoknak volt szükségük, akik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára felvételiztek, nekik legalább 434 pontot kellett összegyűjteniük. A debreceni és a szegedi egyetem általános orvosi szakához ugyanannyi, 419 pont kellett, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara egy ponttal maradt le a két intézménytől, ott 418-nál húzták meg a ponthatárt.

Tavaly a gyógyszerész és fogorvos szakra is négyszáz feletti ponthatár kellett: aki a debreceni, a szegedi vagy a pécsi egyetem ötéves, osztatlan fogorvosképzésén szeretett volna tanulni, annak legalább 434 pontot kellett szereznie, a Semmelweis Egyetemen még több, 430 pont kellett a sikeres felvételihez. Gyógyszerész szakon 407 és 404 között húzták meg a ponthatárt: a debreceni egyetemen 410, a pécsin 407, a szegedin 408, a Semmelweis Egyetemen 414 pont alatt senkit nem vettek fel.

A teljes cikk az eduline.hu oldalán olvasható.

(forrás: eduline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés