2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Itt az új továbbképzési rendszer!

Az egészségügyi diplomások továbbképzéséről szóló rendelettervezet legjelentősebb újdonsága, hogy szervezésükből kizárja a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz gyártókat valamint forgalmazókat, miközben adott körülmények megléte esetén a folyamatos külföldi munkavégzés már nem kizáró ok a kötelezően előírt pontok teljesítésénél.

Ami ez utóbbit illeti, ha valaki olyan ország egészségügyi szolgáltatójánál dolgozik, ahol ugyancsak kötelező a folyamatos továbbképzés, akkor az erről szóló igazolás birtokában itthon elismerik ennek megtörténtét. Amennyiben pedig az adott külföldi államban nincs ilyen gyakorlat, akkor a hazai, három részből álló továbbképzési ciklusnak két elemét, a gyakorlati munkavégzést illetve a kötelező, szintentartó továbbképzést kérik csak számon (ez összesen minimum 110 pont lehet), ám eltekintenek a szabadon választható elméleti továbbképzés teljesítésétől. A fenti szabályok azonban kizárólag azokra vonatkoznak, akik folyamatosan, az adott képzési ciklus öt évét végig külföldön dolgozták végig.

Mentesül a továbbképzési kötelezettség alól, aki az akadémia doktorává lép elő, s jó néhány pontot jelent – mivel az elméleti részt nem kell abszolválni - az adott képzési cikluson belül szerzett PhD fokozat, az egyetemi, magántanári képesítés, a habilitálás, illetve egy újabb szakképesítés megszerzése.

A tervezett új pontrendszer

A kötelező szakmai továbbképzés

Alappillérei megmaradnak, vagyis öt évente részt kell venni szintentartó továbbképzésen, amellyel minimum 50 pont szerezhető, s amelynek keretében – új elemként – mindenképp szerepelnie kell az újraélesztésnek, frissen tartva az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Ezt a képzési blokkot nem támogathatják gyógyszer- illetve gyógyászati segédeszközt előállító cégek valamint forgalmazók, s ezen túlmenően e tanfolyamok egyikén sem szerepelhet reklám vagy üzleti érdekeket szolgáló program.

A szabadon választható elméleti továbbképzés - a második tartópillér

Az előírt feltételek megléte esetén történhet a munkahelyen, lehet szakmai tanulmányút, egyéni továbbképzés vagy tudományos tevékenység is, a különböző tanfolyamok mellett. Megmaradhat a távoktatási forma, ily módon azonban évente kizárólag 20 pont szerezhető.

A gyakorlati továbbképzés – a harmadik rész

A képzési ciklus öt esztendeje alatt legalább három évet a szakképesítésnek megfelelő hazai vagy külföldi egészségügyi szolgáltatónál kell eltölteni. Egy gyakorlati év 20 pontot „ér”. S bár a rendszer elismerné a tört időt is – igaz, csak abban az esetben, ha összefüggően legalább két hónapig egészségügyi szolgáltatónál dolgozza végig e 60 napot az érintett -, ám a kapott pontok mértékét tekintve elég szűkmarkúan mérnek, hiszen két havonta 3 pontot adnak érte. Akik adósak maradnak a gyakorlati rész pontjainak teljesítésével, azok 1-3 hónapig felügyelet mellett többek között oktató-gyakorló egészségügyi szolgáltatónál pótolhatja e hiányt. Ily módon havonta 20 pont szerezhető.

Az egyelőre még szakmai véleményezésre bocsátott minisztériumi rendelet, a szakmai vita lezárultával, elfogadása, s kihírdetése után 30 nappal lép hatályba, s a folyamatban lévő továbbképzési ciklusok esetében is alkalmazni kell. A klinikai szakpszichológusokat kivéve, akiknek három év – vagy ennél kevesebb – van hátra az adott képzési ciklusból, 100 pontot már az új rendszer szerint kell igazolniuk.

Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők, valamint szakképzésben részt vevők folyamatos továbbképzéséről itt, az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól pedig itt olvashat bővebben, illetve további információkat talál a kormány.hu oldalon.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés