hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Agyi jutalmazó rendszer és anorexia nervosa

A JAMA Psychiatry tanulmánya szerint az anorexia nervosában szenvedők agyában megváltozik az agyi jutalmazó rendszerek működése, ami biomarkerként és a gyógyszeres kezelés célpontjaként is szolgálhat.

Guido Frank és munkatársai (University of Colorado Anschutz) agyi képalkotó vizsgálatokkal elemezték 56 serdülő és fiatal felnőtt korú anorexia nervosában szenvedő nő agyműködését (és kontrollcsoportként 52 korban illesztett egészséges személyét), miközben kondicionálást követően cukros vizet itattak velük (Association of Brain Reward Learning Response With Harm Avoidance, Weight Gain, and Hypothalamic Effective Connectivity in Adolescent Anorexia Nervosa; JAMA Psychiatry). Mint kiderült, az anorexiások esetében a cukor ízére adott agyi válasz a szorongás fokozódásával és a karcsúság iránti vágy fokozódásával jár együtt, ami negatív visszacsatolásként tovább rontja a betegséget.

A dopaminaktiváló klasszikus kondicionáló mechanizmus során az anorexiások agyában a kontrollokhoz képest hiperaktiválódott a nucleus caudatus, a n. accumbens és az insula. Az anorexiások orbitofrontális agyi válasza pozitív összefüggést mutatott a szorongással, a saját testtel való elégedetlenséggel, és negatív összefüggést mutatott a terápiás válasszal (azaz minél nagyobb volt az orbitofrontális aktiváció, a beteg annál kevesebb súlygyarapodást tudott elérni a terápia során). A kondicionálás a következőképpen nézett ki: a vizsgálati alanyok megtanulták, hogy egyik színű papírlap felmutatása után cukros vizet kapnak, míg másik szín felmutatása után nem érkezik cukor; ezt követően a színek felmutatása után random módon érkezett a cukor, és agyi képalkotóval vizsgálták reakciójukat az egészséges esetben jutalmat jelentő inger várt érkezésének elmaradására, illetve nem várt érkezésére.

Nyilatkozatában Frank kifejti: a jutalmazó dopaminrendszer fokozott működése anorexiások esetében az éhezéshez való adaptáció következménye, azonban esetükben a dopaminrendszer édes ízlelést követő fokozott működése nem pozitív érzést vált ki, hanem a súlygyarapodástól való szorongás fokozódását. Az idegkutatók szerint e negatív kondicionáltság kimutatása az anorexia biomarkereként szolgálhat, és a jutalmazó agyi körökben tapasztalható inverz asszociáció a gyógyszeres kezelés célpontja is lehet.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink