hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Izomdiszmorfia – a férfiak testképzavara

Míg korábban elsősorban a nőket érintette a testképzavar, addig ma már a férfiak körében is egyre gyakrabban fordul elő, írja a semmelweis.hu.

A férfiakra leginkább az úgynevezett izomdiszmorfia, vagyis az izomzat méretével való kényszeres foglalkozás jellemző – mondja dr. Babusa Bernadett a semmelweis.hu-nak. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa a legfőbb jellegzetességként azt említi, hogy az érintettek túlzásba vitt edzéssel, speciális étrenddel, sokszor anabolikus szteroidok segítségével hatalmas izomzatot építenek, ám magukat továbbra is vékonynak, gyenge fizikumúnak látják. A testépítők számítanak a leginkább veszélyeztetettnek, körükben idehaza mintegy 4-5 százalékos az izomdiszmorfia előfordulása. Komplex zavarról van szó, amelynek hátterében számos hajlamosító tényező állhat.

Az izomdiszmorfiás páciens kényszeresen foglalkozik azzal, hogy erős izomzatra tegyen szert, rengeteg időt, energiát fordít erre. Mivel az edzései és a szigorúan betartott étrendje köré szerveződik a napja, beszűkül az érdeklődése, háttérbe szorulnak társas és intim kapcsolatai, sok esetben pedig különféle szereket, például anabolikus szteroidokat is használ. Az egyetemi adjunktus szerint rejtett zavarról van szó, az érintettek ritkán keresnek segítséget. Ezért is fontos, hogy a rokonok, barátok felfigyeljenek a tünetekre, és felhívják az érintett figyelmét erre a problémára. 

Az izomdiszmorfiához számos egyéb mentális zavar társulhat, melyek jelentős mértékben ronthatják az egyén életminőségét. Az eddigi vizsgálatok alátámasztják az izomdiszmorfia evészavarokkal – mint pl. bulimia, illetve hangulat- és szorongásos zavarokkal – úgymint depresszió, pánikzavar, szociális fóbia, generalizált szorongásos zavar és kényszeres-rögeszmés zavarokkal való kapcsolatát. A helyzetet pedig tovább ronthatják az egyéb társuló állapotok, úgymint önértékelési zavarok, rosszabb életminőség és anabolikus szteroid függőség.

Az izomdiszmorfia kialakulásában több hajlamosító tényező is szerepet játszik– mondja Babusa Bernadett, aki szerint gyakori, hogy  az érintettnek gyermekként vagy serdülőkorában súlyproblémája volt, amely egyaránt jelenthetett túlsúlyt vagy túlzott soványságot, ami miatt társai csúfolhatták.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés