2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

A migréntől való félelem miatt kerülik sokan a testedzést

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálata szerint a migrénben szenvedő nők sok esetben azért kerülik a testmozgást, mert félnek attól, hogy fejfájást idéz elő.

A New Jersey State University kutatócsoportja a Nemzetközi Fejfájás Egyesület (International Headache Society) hivatalos lapjában, a Cephalalgia című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy összefüggés mutatható ki a fejfájástól való szorongás és a fizikai aktivitástól való tartózkodás között.

A migrén az elsődleges fejfájásbetegségek közé tartozó visszatérő féloldali, lüktető, kísérő tünetekkel járó (hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység) fejfájás-rohamokban jelentkező, az életminőséget nagymértékben károsító, gyakori neurológiai megbetegedés, mely az átlagpopuláció 16%-át érinti (a nemi arány: 25% nő; 6% férfi). Az Egyesült Államokban 31 millióan, hazánkban megközelítően 1,6 millióan szenvednek a betegségben, és Magyarországon a migrénes fejfájás miatt havi 1,4 millió munkanapra tehető a munkából való kiesés, illetve 2,8 millióra a csökkent hatékonysággal ledolgozott munkanapok száma. Kezelése során túlnyomórészt gyógyszeres terápiát alkalmaznak, ám a nem-gyógyszeres kezelési formák között kitüntetett a testmozgás, fizikai aktivitás szerepe is. A kutatóknak feltűnt, hogy számos beteg, elsősorban nők, kerülik a tornát, mivel harmaduknál ez migrénes rohamot válthat ki.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mostani vizsgálatban ezért 100 nőt a Globális Fizikai Aktivitás Kérdőív (GPAQ – Global Physical Activity Questionnaire) kitöltésére kértek meg azzal kiegészítve, hogy önbevallásos kérdőíven pontozzák a migréntől való szorongás mértékét. Az eredmények szerint a szorongás mértéke szoros összefüggést mutat a testedzés hanyagolásával: a szorongást mérő skála egy pontos növekedése 5%-kal növelte a testedzés kihagyásának valószínűségét, a testi tünetek megjelenésétől való félelem 7,5-szörösére emelte az intenzív testedzés kihagyásának esélyét, a migrén kognitív hatásaitól való félelem pedig 5,2-szeresére növelte a közepes intenzitású mozgásról való lemondás kockázatát. A kutatás a migrén kezelésének egyik kevésbé kutatott, a klinikumban gyakran figyelmen kívül hagyott szempontját vizsgálta meg, eredményeit pedig a kezelési stratégia során használhatják fel a későbbiekben, például a pszichoedukációban, mivel a testmozgás kihagyásának, elhanyagolásának következményei migrénben szenvedő betegeknél igen súlyosak lehetnek.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.