hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A legalizálással sem lett több az eutanázia Hollandiában

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság arányát nem változtatta meg a legalizáció Hollandiában, a mutató 2010-ben hasonló volt, mint 2002-ben.

A The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz az ország halálozási nyilvántartásának adatait elemezték, és úgy találták, hogy az összes halálozás valamivel kevesebb mint 3 százaléka, 4050 eset következett be 2010-ben eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság miatt.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság együttes aránya csökkent 2002 és 2005 között, 2005 és 2010 között ellenben némileg emelkedett. Összességében a mutató nem változott 2010-re 2002-höz képest.

A legalizáció kritikusai által korábban hangoztatott aggodalmakkal ellentétben a számok azt mutatják, hogy "nem emelkedett az eutanáziát engedélyező országokban azoknak az eseteknek az aránya, amikor az orvosok a páciens határozottan kinyilvánított kérése nélkül vetnek véget a beteg életének – írta közleményében Bregje Onwuteaka-Philipsen kutatásvezető, az amszterdami VU Egyetemi Orvosi Központ professzora, hozzáfűzve: Hollandiában az ilyen esetek száma egyenesen csökkent, méghozzá jelentős mértékben.

Az eutanázia jelenleg három országban lehetséges: Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban. Az asszisztált öngyilkosságot az előbbieken túl engedélyezte Svájc és az Egyesült Államokban Montana, Oregon és Washington szövetségi állam – írta a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés