2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A lányok sem maradnak el a fiúktól ivásban

Úgy tűnik, a nemek közötti egyenjogúság már az alkoholfogyasztásban is megmutatkozik: az akár 11-12 éves fiatalok isznak és gyakran lerészegednek, a lányok pedig már alig maradnak el a fiúk mögöttük e téren - írja a Gyermekévek.

Egy brit felmérés szerint a 11 és 15 év alatti lányok csaknem annyit isznak, mint a fiúk. Az alkoholfogyasztásról beszámoló megkérdezettek átlagosan 11,3 egység szeszes ital elfogyasztására "emlékeztek" az elmúlt hétről, ami például hat közepes pohár bornak felel meg. Ez pedig alig marad el a fiúk "teljesítményétől", akik esetében a legutóbbi hét átlaga 11,9 egységnyi ital volt. A 11-15 éves lányok háromnegyede állította, hogy a megkérdezés előtti héten szeszes ital fogyasztott – ez éppen kétszerese egy húsz évvel ezelőtt, hasonló vizsgálat során regisztrált aránynak.

A mostani felmérés az első olyan, mely egyik alcsoportban sem mutatott ki 5 százaléknál nagyobb különbséget a fiúk és lányok által elfogyasztott alkohol mennyisége között, holott még egy tavalyi vizsgálat is azt jelezte, hogy ebben a korban a lányok 18 százalékkal kevesebbet isznak, mint a fiúk. A szakemberek szerint hamarosan könnyen a lányok kerülhetnek az élre az elfogyasztott alkoholmennyiség tekintetében, ha a mostani tendencia folytatódik. Miközben a fiúk körében továbbra is a világos sör és az almabor a legnépszerűbb, addig a lányok leginkább tömény szeszt isznak - ezek közül is a legkedveltebb a vodka, melyet – a szesz erős ízének elnyomására – rendszerint valamilyen üdítőitallal kevernek.

A lányoknak a kevesebb is megárt

A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS vizsgálata felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a szomorú tényre is, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztást – az úgynevezett "rohamivást" – követően a lányok esetében jóval nagyobb az esélye annak, hogy a kórház sürgősségi osztályán fejeződik be az átmulatott este. A 2009-es adatok szerint 2751 fiú került kórházba "alkoholfogyasztással összefüggő ok" – leginkább etilalkohol-mérgezés vagy májkárosodás – miatt. A lányok közül 3661-ben szorultak kórházi ellátásra, ami 33 százalékkal haladja meg az alkoholfogyasztással összefüggésben kórházba kerülő fiúk számát. A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a női szervezet kevésbé képes ellenállni az alkohol káros hatásainak, és míg egy felnőtt férfi esetében általában azt tanácsolják, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség semmiképpen ne haladja meg a heti 21 egységet, a nők esetében a felső határ 14 egység (egy pohár bor körülbelül két egységnek felel meg).

És ez valószínűleg a jéghegy csúcsa, hiszen egészen biztosan nem tartalmazza az összes olyan esetet, amikor a lerészegedett gyerekek elesve szenvednek balesetet – noha éppen ez az egyik leggyakoribb akut probléma a fiatalkori mértéktelen alkoholfogyasztás kapcsán.

A kép részben azt a lányok körében egyre inkább terjedő nézetet tükrözi, mely az ivást és részegséget az élet legtermészetesebb velejárójaként fogadja el. Ezért pedig minden bizonnyal az alkoholgyártó cégek utóbbi két évtizedben alkalmazott reklámstratégiája is okolható, mellyel egyértelműen a gyengébb nem képviselőit célozták meg – akár már nagyon korai életkorban is. A szakemberek a másik problémát abban látják, hogy a szülők gyakran számolatlanul adják a zsebpénzt a gyerekeknek, arról azonban már nem sok fogalmuk van - és sokszor nem is igazán érdekli őket -, hogy a gyerek mire költi azt.

A teljes cikk a Gyermekévek oldalán olvasható.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink