2024. július. 23., kedd - Lenke.

A krónikus derékfájdalom és a fibromyalgia kezelései lehetőségei a neurológus és a reumatológus szemszögéből

A krónikus derékfájás és a fibromyalgia közös jellemzőket mutatnak. Mindkét állapotra jellemző a hiperalgézia, a centralis fájdalom szenzitizáció, fokozott központi idegrendszeri ingerlékenység, abnormális endogén fájdalommoduláció. A krónikus derékfájdalom esetén fontos az esetleges neuropátiás jelleg feltárása. A fájdalom nociceptív és neuropátiás komponense különböző terápiás megközelítést igényel. Prospektív, obszervációs vizsgálatok eredményei alapján a pregabalin neuropátiás komponensű derékfájásban szenvedő pácienseknél a fájdalom csökkentésén túl szignifikánsan nagyobb javulást mutatott a fájdalomhoz köthető alvászavar, szorongás, funkcionalitás, általános egészségi állapot területén is a hagyományos ellátáshoz viszonyítva mono és add on terápiáként egyaránt. A pregabalin pleiotróp hatása révén a fibromyalgia tüneti kezelésében is hatékony lehet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Viktória, neurológus, klinikai immunológus szakorvos Budai Irgalmasrendi Kórház, Neurológiai Ambulancia
a szerző cikkei

Prof. Dr. Nagy György, reumatológus, belgyógyász, klinikai immunológus Budai Irgalmasrendi Kórház, Rheumatológiai Centrum
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!