hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A körülmetélés előnyei

Egy újabb előnyös hatását mutatták ki a körülmetélésnek, amelyről ismert, hogy védi a férfiakat az AIDS vírusa ellen; most kiderült, hogy a férfiak partnereit is óvja attól a vírustól, amely méhnyakrákot okozhat.

Amint a Lancetben a múlt héten megjelent közlemény írja, két év alatt a körülmetélt férfiak feleségei, illetve állandó partnerei körében 28 százalékkal kisebb volt a humán papillóma vírussal (HPV) történt fertőzések aránya, mint a körülmetéletlenek partnereiben. A HPV-ről tudott, hogy a nemi szerveken szemölcsöket és méhnyakrákot okozhat a nőkben.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak körülmetélésével hatékonyan csökkenthető a nők HPV fertőzésének incidenciája és prevalenciája. A védelem azonban nem teljes körű, úgyhogy továbbra is mindent meg kell tenni a biztonságos szex érdekében” – mondta dr. Maria Wawer, a kutatás vezetője, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa.

Dr. Wawer és kutatócsoportja egy nagyobb vizsgálat keretén belül végezte kutatásait, amelyben azt mutatták ki, hogy a körülmetélt férfiak ritkábban fertőződnek meg az AIDS-t okozó humán immundeficiencia vírussal (HIV). E vizsgálatba HIV-negatív férfiakat és partnereiket vonták be 2003 és 2006 között Ugandában.

Dr. Waver és munkatársai majdnem 1000 nőt követtek két évig, és ezalatt a körülmetéletlen férfiak partnereinek 38,7 százalékában alakult ki HPV fertőzés, míg a körülmetélt férfiak partnereiben csak 27,8 százalék volt ez az arány.

A körülmetélés csökkenti a HIV, a HPV, és a genitális fekély kialakulásának esélyét

A HPV fertőzés legismertebb hatása, hogy méhnyakrákot okozhat, de emellett genitális szemölcsöket, sőt végbélrákot, péniszrákot, feji és nyaki rákot is kiválthat. A HPV-nek több tucat törzse van, amelyek rendkívül fertőzők, és a szexuális élet kezdete után néhány éven belül a populáció nagy többségében megtalálhatók. A legtöbb emberben az immunrendszer sikerrel veszi fel a harcot ellenük, azonban egyesekben rákhoz vezető elváltozások keletkeznek a hatásukra. A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb női rák, amelynek évente mintegy 328 000 nő esik áldozatul.

A GlaxoSmithKline és a Merck cégek által gyártott HPV-ellenes vakcinák a fejlődő országokban a legtöbb nő számára nem hozzáférhetők.

„A körülmetélésről kimutatták, hogy a férfiakban csökkenti a HIV, a herpes simplex vírus-2 és a HPV fertőzések valószínűségét, valamint a genitális fekélyét, partnereikben pedig a HPV fertőzés, a trichomoniasis, a bakteriális vaginózis és a genitális fekély kockázatát. Vagyis számos szexuális úton terjedő betegség veszélyét csökkenti mindkét nemben – ezt figyelembe kell vennie azoknak a közegészségügyi programoknak, amelyek az újszülöttek, a serdülők és a felnőtt férfiak körülmetélését tűzik ki célul” – mondták a közlemény szerzői.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink