hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A körülmetélés milliókat óvna meg a HIV-fertőzéstől

Több mint 4 millió új HIV-fertőzést előzhetnének meg 2025-ig Afrika keleti és déli részén, ha a férfiak körülmetélési aránya elérné a 80 százalékot – közölték kutatók a bécsi nemzetközi AIDS-konferencia keddi napján.

Mint hozzátették, 20 milliárd dolláros (4400 milliárd forint) megtakarítást jelentene az egészségügyi kiadásokban 2009 és 2025 között, ha a régióban 80 százalékra növekedne az újszülött és felnőtt férfiak körülmetélése.

Fekete-Afrikát terheli leginkább a HIV-vel való fertőzöttség, a világszerte jelenleg regisztrált 33,4 millió fertőzött ember kétharmada él ebben a régióban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által idézett kutatás kimutatta, hogy a férfiak körülmetélése akár 60 százalékkal is csökkentheti a HIV-vel való megfertőződésük kockázatát.

A Population Services International (PSI) elnevezésű egészségügyi segélyszervezet egy Zimbabwéban lefolytatott tanulmány eredményeit ismertette a 18. nemzetközi AIDS-konferencián. Az itt kimunkált modellben háromról tízre növelték az óránként elvégzett körülmetélések számát, a tanulmány 12 hónapos időtartama alatt a két orvosból és három nővérből álló csapat mintegy 6500 beavatkozást végzett el. A műtétek számának emelkedésével nem nőtt a szövődmények aránya.

A PSI tanulmánya szerint egyedül Zimbabwéban – ahol a felnőttek 13,7 százaléka HIV-fertőzött, és csupán 10 százalék körüli a körülmetélt felnőtt férfiak aránya – 750 ezer új HIV-fertőzést előzhetnének meg, ha a férfiak körülmetélésének arányát 80 százalékra emelnék.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés